Еванс все по-близо до първата си победа

Уелсецът Елфин Еванс и неговият навигатор Даниел Барит са успяха да задържат лидерската си позиция и след изключително тежките съботен ден от рали „Уелс“.

Пилотът на DMACK успя да запише пет от шест етапни победи при сутрешните минавания, докато следобед успя да оцелее на нощните изключително трудни и мъгливи етапи завършвайки вчерашният ден с аванс от 53.1 секунди пред своите преследвачи.

„Денят бе много добър за нас и се наслаждавахме много на етапите. Винаги съм харесвал тези отсечки, но определено съм доволен, че успяхме да преминем през нощните етапи! Те определено бяха тежки. С мъглата в  SS15 Aberhirnant просто не можеш да виждаш нищо. За радост успяхме да преминем, като дори увеличихме авансът си.

„За утре (неделя) остават едни доста технични етапи, които не са за подценяване особено Gwydir, който е много техничен и не е каран от 2013.“

Младият пилот е на път да напише история, след като от 17 години насам нито един пилот от острова не е печелил домашната си надпревара. С представянето си определено помага на Себастиен Ожие, който завърши вчерашният драматичен на втора позиция. Французина започна деня отново залагайки на контролирано темпо правейки всичко възможно да не позволи на Ньовил и Танак да изместят битката за титлата в Австралия.

В предпоследният етап от деня обаче Ожие удари камък, спуквайки гума и чупейки преден ляв спирачен диск. За финалната отсечка на деня французина успя да премахне спирачният диск и кара през 18 километровият Dyfnant с три спирачни диска, като дори постигна с 3.3 секунди по-слабо време от победителят в етапа Елфин Еванс.

„Денят бе труден и ни липсваше темпото от вчера. Трябва да разберем защо се случи това, но като цяло съм доволен, че съм тук след нощните тежки отсечки. С отсечки като тези, можеш съвсем спокойно да изгубиш над минута заради една малка грешка.

„Ударихме се в един буквално невидим завой поради условията в последният километър от отсечката, спукахме гума и изгубихме спирачките. Без спирачките последният етап щеше да е невъзможен за каране, но въпреки това успяхме да затворим повредената спирачна система и продължихме с три спирачни диска. Някак си успяхме да караме и дори не изгубихме много време.“

Определено битката за титлата в това рали е доста жестока. Ньовил, който завърши денят на трета позиция с изоставане от 0.5 секунди спрямо Ожие се намираше на добра позиция точно зад Еванс, но тежките условия в последните два етапа за деня му изиграха лоша шега.

„Вероятно ние имахме най-гъстата мъгла. Опитвах се да поддържам някакво темпо, но буквално не се виждаше нищо. Много е разочароващо. Работихме много и не се предадохме, а накрая получихме това.“

Следобедните условия също повлияха на представянето на От Танак, който също се намираше пред Ожие на трета позиция, но изпусна цели три позиции и изостава с 13 секунди зад лидерите в края на съботният ден.

На четвъртата позиция в класирането се изкачи Яри-Мати Латвала, който изостава с 4.1 секунди зад Ньовил. Финландецът най-накрая успя да се справи с недозавиванието на неговият Ярис, което го мъчи още от началото на ралито. Челната петица се затваря от Андреас Микелсен, който изостава с 5.9 секунди зад Латвала.

Челната десетка се затваря от завършилият на седма позиция Крис Мийк, Хейдън Падън, Есапека Лапи и Дани Сордо. За съжаление Мадс Остберг, отпадна поради електрически проблеми а Крейг Брийн се намира на 17-та позиция след петъчните му проблеми.

Лидер в WRC2 категорията продължава да е Понтус Тидеман, следван от Том Кейв и Ерик Камили.

Днес на екипажите им предстоят 41 състезателни километра разделени на пет специални етапа в горите на Уелс.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]