Еванс води пред Танак след петъчния ден от рали Швеция

Дуото на Toyota Елфин Еванс/Скот Мартин продължават да са начело в класирането на рали „Швеция“ след края на първият ден от надпреварата.

Великобританците продължиха с доминацията и в оставащите следобедни километри, като в крайна сметка имат две от четири етапни победи. Зад тях на второ място се завърнаха Ойт Танак/Мартин Ярвеоя, които се възползваха от грешката на Кале Рованпера/Йоне Халтунен в последният етап за деня. Младият екипаж на Toyota за съжаление се завъртя и изгаси своят Yaris WRC изгубвайки 5 секунди от предимството си. Така първите три екипажа се намират в разлика от 14.3 секунди след едва 63 състезателни километра.

Себастиен Ожие и Жулиен Инграсия продължават да се намират на четвърта позиция с изоставане от 3.5 секунди от последното място на подиума. Според Ожие, той може да покаже още повече скорост през следващите дни.

„На места имаше прекалено много макадам, на други имаше достатъчно добро сцепление, но като цяло денят мина добре за нас – коментира Ожие. – Въпреки това съотборниците ми показаха, че може да се справим и по-добре въпреки условията с които се сблъскахме.“

Челната петица се затваря от най-добре представилият се екипаж на M-Sport, този на Есапека Лапи/Яне Ферм. Финландците за съжаление не успяват да покажат скорост, но пък определено се защитават от атаките на Тиери Ньовил и Николас Жилсул.

„Мислихме, че да стартираме първи ще бъде много трудно и се оказахме прави – разясни белгиецът. – Не сме доволни от мястото ни в генералното класиране, но пък сме доволни от това как работи колата и, че сме още в нея.“

Седмото място, след края на първият ден от рали „Швеция“, е за Крейг Брийн/Пол Найгъл. Екипажът на Hyundai записа трето най-добро време в последната отсечка за деня.

Теемо Сунинен и Такамота Катцута заедно със своите навигатори са на осмо и девето място в генералното класиране.

По-назад в класирането Яри-Мати Латвала и Юхо Ханинен за съжаление имаха електрически проблеми със своя взет под наем Yaris WRC. В крайна сметка не стигнаха до края на първият ден от състезанието.

В WRC2 Мадс Остберг продължава да води пред Оле Кристиян Вейби с аванс от 8.4 секунди. Потус Тидеман е трети на 9.9 секунди зад норвежките екипажите. Емил Линдхолм води в WRC3  с аванс от 7.7 секунди пред Яри Хутунен. Световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон се намира на трета позиция пред Олвер Солберг, който е на 5.8 секунди зад бившият съотборник на баща си.

За утре екипажите ще преминат през абсолютно същите етапи.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]