Душан Боркович отново недостижим в Сърбия

Снимка: Фейсбук Душан Боркович

 Душан Боркович/Игор Маркович (Skoda Fabia R5 Rally2 evo) са лидерите след края на първия ден от 53-тото рали „Събрия“. Представителите на домакините за поредна втора година показаха повече от невероятно темпо в домашното си рали, като след края на днешния първи ден те водят в класирането с аванс от 1 минута и 43 секунди. Зад тях са Мирослав Ангелов и Георги Гаджев (Skoda Fabia R5 Rally2 evo) , докато Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов (Mitsubishi Lancer EVO IX) се намират на трета позиция с изоставане от над четири минути зад лидерите.

Днешния ден от рали „Сърбия“ започна повече от очаквано с етапна победа за Боркович, който записа с 13,8 секунди по-добро време от това на Ангелов. Йордан Атанасов нямаше как да отговори на темпото на двете R5-тици пред него, но въпреки това записа трето най-добро време пред Андрей Гиртофан. Младият Гиртофан имаше проблеми в SS3, както и получи 10 секундно наказание, което го изпрати в дъното на колоната.

Бащата на Андрей и фаворит за победата Дан Гиртофан, днес нямаше как да стартира, след като при тренировки излетя от трасето бреобръщайки се през таван. Така румънецът нямаше как да стартира в надпреварата.

Рали Сърбия приключи преждевременно за Дан Гиртофан и Тудор Марза Снимка: ewrc.cz

В SS2 Silver Боркович отново записа доста сериозно време побеждавайки Ангелов с цели 31,3 секунди. Сръбския пилот още във втория етап успя да изгради един стабилен аванс пред своите преследвачи, като до края на деня той се увеличи на над минута и половина.

Неговия повече от агресивен стил на каране му създаде и няколко проблеми, които въпреки това не му попречиха в състезанието. Един от тези проблеми е отнасянето на пътен знак. Почудо неговата Fabia R5 достига до финала на днешния ден.

Мирослав Ангелов не успя да запише нито една етапна победа бивайки през цялото време в сянката на Душан Боркович.

Йордан Атанасов и Ангел Башкехайов нямаха как да се борят срещу R5-тиците, записвайки през целия ден трети най-бързи времена освен в последната отсечка за деня. Въпреки резултатът си в SS6 Zupa 2 дуото на ART Racing са бетонирали третото място в генералното класиране.

Лидери при автомобилите с един двигателен мост и RC4 са Денис Станчовски и Явор Брънков (Peugeot 208 R2). Мадият екипаж започна деня с пряка битка срещу Дилян Станков/Йордан Йорданов, но до края на деня успя да се справи със сливенските си съперници, които са решили да карат стратегически. В тяхната битка се намеси сръбското дуо на Лазър Миланович/Деян Голич (Citroen C2 R2), които за момента са втори при автомобилите с един двигателен мост и на пета позиция зад Станчовски. Разликата между Станчовски и Миланович е от 9,2 секунди в полза на българина.

Шестата позиция е за Дилян Станков/Йордан Йорданов, като зад тях на 32,5 секунди се намират Никола Мишев/Янаки Янакиев (Peugeot 208 R2).

Челната десетка се затваря от Никола Йович/Саня Новакович (Peugeot 206 RC), Левент Ризов/Добрин Арабашев (Honda Civic) и Горан Рабасович/Милан Янич (Citroen C2 R2 Max).

Седем екипажа отпаднаха след днешния първи ден от рали „Сърбия“, като сред тях единствените българи са Виторио Попов/Христо Попов. Утре рали „Сърбия“ продължава от 10:18 ч. българско време с етапа Klobuk 1. Времената на живо можете да следите от тук.

Временно генерално класиране

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]