Драма за Танак, Сордо повежда рали Каталуня след съботните сутрешни етапи

Една изключително драматична сутрин се разви днес на рали „Каталуния“ Екипажите трябваше да се изправят срещу едни непредвидими мокри асфалтови условия, което ги затрудни в изборът им на гуми.

Голяма част от екипажите заложиха на супер меката смес, докато Танак, Латвала и Лапи заложиха на изцяло мокри гуми. Това помогна на Танак да увеличи аванса си на 32.9 секунди преди старта на последния етап преди днешния обеден сервиз. В етапа El Montmell обаче, Танак спука предна лява гума на своя Yaris WRC и бе принуден да спре за да я смени. Това за съжаление го торпилира на девета позиция изгубвайки над минута и половина от аванса си.

„Много е странно – коментира Томи Макинен. – Той бе най-бързия във Великобритания, както и тук, но една глупава спукана гума промени всичко.“

Въпреки проблемите на Танак, Латвала се намира в много добра позиция завършвайки на втора позиция с изоставане от едва 0.3 секунди зад Дани Сордо преди днешния обеден сервиз.

Пилотът на М-Спорт Елфин Еванс се намира на трета позиция оплаквайки се от стартовия си ред, защото е трябвало да се справи с извадената кал по трасето.

Себастиен Льоб се оплакваше вчера, че кара една нервна кола. Днес той се намира на 2.5 секунди от Еванс, като деветкратния световен рали шампион определено има шанс да атакува челото с пълна сила въпреки че, не е карал на мокър асфалт от няколко години насам.

Себастиен Ожие е пети с аванс от 17.3 секунди пред следващият го Тиери Ньовил, като ако двамата завършат по този начин състезанието, Ньовил ще продължи да води в шампионата до старта на последния кръг в Австралия.

Според Ожие неговата Фиеста днес сутринта е била прекалено „игрива“, поради грешният му избор на гуми, докато от друга страна Ньовил бе изненадан от своето изоставане спрямо французина.

Есапека Лапи започна днешния ден в атакуваща позиция успявайки да излезе пред Крейг Брийн в битката за седмата позиция. Брийн беше на път да запише едно изключително време в СЕ9 докато не се завъртя и не отнесе задния спойлер и броня на своя Ситроен C3 WRC.

В WRC2 младия Кале Ровампера впечатли всички изкопавайки 17.4 секунди спрямо Ерик Камили, като така излиза начело с аванс от 3.1 секунди спрямо пилота на Фолксваген. На трето място е Ян Копецки с изоставане от 0.4 секунди спрямо Камили.

Освен екшъна по трасетата деня не започна по план за всички, организаторите отмениха СЕ8 поради лошо разпределени зрители.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]