Драма за пилотите на Audi, докато Ал-Атия с поредна етапна победа

Насер Ал-Атия направи сериозна заявка за победата в тазгодишното издание на рали „Дакар“, след като записа най-доброто време и в днешния шести етап. Междувременно неговите най-преки конкуренти Стефан Петерханзел и Карлос Сайнц претърпяха сериозни сътресения.

Ал-Атия и Петерханзел бяха в пряка битка през почти целия ден. До втората контрола превес имаше Петерханзел, който в последствие увеличи аванса си на малко над минута пред Ал-Атия. Минути след контролата в 207 километър „г-н Дакар“ претърпя тежко приземяване със своето Audi RS Q e-tron. Ударът бе толкова сериозен, че се наложи организаторите да качат навигаторът му Едоард Буланже на медицинския хеликоптер с нараняване в кръста. Все пак щетите по автомобила на французина са минимални, но без навигатор той няма как да продължи в „Дакар“ 2023 и трябваше отпадне.

Малко по-късно на същото място Карлос Сайнц и навигаторът му Лукас Круз също претърпяха инцидент, след като също попаднаха във внезапното рязко спускане. За щастие двамата са невредими, но трябваше да работят доста по своя автомобил, след като едно от колелата му се откъсна.

Целият ни екип желае бързо оздравяване на Едоард„, коментира шефът на Audi Sport Ролф Михел, който потвърди, че навигаторът на Петерханзел е откаран директно в Германия за допълнително лечение. Той също така заяви, че щетите по окачването на автомобила на Карлос Сайнц са изключително сериозни и няма яснота дали неговия екип ще успее да го подготви аудито на испанеца на време за старта утре.

С малшанса за Петерханзел и Сайнц, както и техническите проблеми на Язид Ал-Раджи, Насер Ал-Атия вече има аванс от над час в генералното класиране, което го води на крачка от победата.

На второ място в класирането не неговия съотборник Хенк Латеган, който записа третото най-добро време днес с изоставане от 3 минути и 22 секунди от времето на катареца. Лукас Мораес и Жиниел де Вилерс се изкачиха с няколко позиции подсигурявайки първите четири позици в генералното класиране за автомобилите на Toyota Gazoo Racing.

Най-добре представящият се пилот, който не е зад волана на Toyota GR Hilux, е Матияс Екстрьом, който е следван от Себастиен Льоб. Двамата са пети и шести в генералното класиране.

Организаторите отменят утрешния 7-ми етап за мотоциклетите

В официален бюлетин организаторите съобщиха, че ще отменят предвидения за утре етап за всички състезатели с мотоциклети. Причината за това решение са последствията от тежките дъждове в региона, които принудиха всички състезатели да изминат допълнителни почти 1000 преходни километра за да се изместят в бивакът в Риад.

Класиране етап 6

Генерално класиране след етап 6

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]