Драматичен финал в Сардиния, Сордо спечели а Танак изпадна в класирането

Дани Сордо и Карлос Дел Барио взеха своята втора победа в кариерата си на рали „Сардиния“ през изминалия уикенд. Испанското дуо отпразнува своята втора победа от 164 старта, след като няколко километра преди края на ралито лидера Ойт Танак получи повреда в хидравликата на своя Yaris WRC.

Танак водеше убедително в надпреварата още от събота сутринта, като преди старта на последната отсечка от ралито неговият аванс пред Сордо бе от половин минута. Повреда в управлението го завъртя и той трябваше да завърши отсечката без хидравлика в своя Yaris изгубвайки над две минути и бивайки торпелиран от първо на пето място в класирането.

Въпреки това естонеца излезе начело в класирането при пилотите с аванс от четири точки пред Себастиен Ожие.

Сордо, чиято последна победа бе през 2013 на рали „Германия“, бе изненадан от драматичните моменти в края на състезанието.

„Това е невероятно! Нямам думи за да опиша случилото се, шокиран съм – коментира испанеца веднага след финала. – Страхотно е че, победихме, но съжалявам за Ойт. Той беше по-бърз от мен на места през уикенда.“

Старт номер 100 на Танак донесе добро класиране и на Теемо Сунинен. Младият финландец записа най-доброто си представяне в кариерата благодарение на второто си място, в едва първото си рали с новия си навигатор Ярмо Летинен. Зад волана на своята Фиеста, Сунинен завърши с изоставане от 13.7 секунди зад Сордо.

Норвежеца Андреас Микелсен спечели всички неделни етапи затвърждавайки третата и последна позиция на подиума за Hyundai. Той успя да се пребори с Елфин Еванс в последната отсечка на ралито побеждавайки го с 0.9 секунди. Пилота на М-Спорт от своя страна започна деня с възстановени 7 секунди проради вдигнатия прахуляк от стартиращият пред него Крис Мийк, който спря да смени спуканата си гума в отсечката в събота. Еванс завърши рали „Сардиния“ на четвърта позиция с аванс от почти минута пред петият Ойт Танак.

Тиери Ньовил затваря челната шестица в един от най-лошите си уикенди през този сезон. Въпреки това, той все пак остава на добра позиция в битката за шампионата на пилотите.

За Себастиен Ожие, рали „Сардиния“ се превърна в едно от най-злощастните в кариерата му, с цели два удара в камък, които го извадиха буквално от ралито. Той старитра в последният ден от надпреварата, като записа четири точки в последният пауър етап.

Челната десетка се затваря от Есапека Лапи, Крис Мийк, победителя в WRC2 Pro Кале Ровампера и Ян Копецки.

Сега на екипажите им предстои една дълга почивка, след като следващият кръг от шампионата е рали „Финландия“ на 1-4 Август.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]