Доминация и победа на Пламен Стайков в рали Сливен

DSC_0026
Пламен Стайков/ Рафи Кадир с перфектна траектория на СЕ Сливен       Снимка: Виктор Жеков

Пламен Стайков и Рафи Кадир, взеха победата на рали „Сливен” за националният шампионат.  Екипажът на Евроком Рали Тим доминираше през двата дни от ралито, въпреки лекият удар в отсечката „Твърдица”, който за малко да предреши ралито още в първият ден.

Пламен Стайков: „Имах стратегия да не атакувам още от самото начало, но не успях да я изпълня. Взехме хубав аванс от началото и едва днес си позволихме леко да върнем газта, даже в двете сутрешни отсечки бяхме по-бързи от очакваното. На мен рали „Сливен” също много ми хареса, за мен беше много важно да спечеля това състезание, тъй като винаги съм имал някакви проблеми тук. Сега обаче всичко беше идеално. „

„Доволен съм и от карането си, тъй като имам по-малко състезателни километри от моите съперници и битката за нас беше много трудна. Вчерашните етапи бяха невероятно трудни, днес беше по-леко. Всички ние караме по правила, които не сме ги наложили ние.”

Рафи Кадир: „ Много съм доволен, че завършихме рали „Сливен” . Благодаря на организаторите за уникалното състезание, както и на нашите колеги за добрата битка.”

Втори за националният и първи за Европейското рали Трофи завърши екипажът на Крум Дончев/ Петър Йорданов. Представителите на „Глобул Рали Тим“ финишираха с пасив от  над две минути и половина след Стайков/Кадир.

DSC_0139
Крум Дончев     Снимка: Виктор Жеков

Крум Дончев: „Страхотно състезание, много съм доволен от победата и имам амбиции догодина да се върна отново тук, за да стана единственият пилот със седем победи в рали „Сливен”.  След днешната победа за Европейския рали трофей вече водим в класирането, тъй като сега взехме много важни 117 точки. Оттук до края на сезона ще се борим само за този трофей, планирам да стартираме в Сърбия, Хърватска и евентуално в Австрия през ноември. Смятам, че можем да спечелим този шампионат.

За мен, рали „Сливен” е най-доброто състезание у нас – отлична организация, страхотна атмосфера, страхотна публика. Съжалявам, че постоянно ни преследва темата за различните правила, по които върви нашият шампионат, за мен това не е приемливо.

Петър Йорданов: „ Състезанието беше страхотно искам да поздравя Пламен и  Гошо за тяхното представяне. Времето беше непредвидимо и направихме добро представяне.”

DSC_0059
Георги Василев/Стефан Добрев  плъзгат един от завоите на СЕ Сливен        Снимка: Виктор Жеков

Изключително на ниво бе представянето на Георги Василев/Стефан Добрев. Сливенските асове не изпускаха от поглед екипажите пред тях и успяха да впечатлят всички с класова езда и трета позиция за националният шампионат в домашното си рали. През първият ден Василев/Добрев си спретнаха една доста оспорвана битка с Ягиз Авджъ/ Бахадир Гюченмез (Mini Countrimen JCW), но за съжаление турският екипаж отпадна поради проблем с горивната помпа.

Георги Василев: „ Едно прекрасно състезание и доста добре организирано. Публиката беше страхотна и ни  подкрепяше много. За четвърто състезание съм много доволен от колата, бяхме далеч от Пламен и близко до Крум. Благодаря на моите механици и спонсори.”

Стефан Добрев: „ Аз също искам да благодаря на публиката и на механиците, също така и на нашият спонсор Дианел. Самото състезание беше организирано доста добре. Беше си истинско рали с непредвидими условия и мисля, че беше интересно за всички екипажи.”

DSC_0092
Ягиз Авджъ/ Бахадир Гюченмез по време на отпадането си от рали „Сливен“. Снимка: Виктор Жеков

Втори в ЕРТ завърши вторият турски екипаж от „Токспорт“ Ягит Тимур/ Уфук Улучак (Mitsubishi Lancer Evo IX), двамата стартираха ралито с мисълта че, няма как да се противопоставят толкова лесно в най-любимото рали у нас между екипажите.

Ягит Тимур: „Още докато описвахме отсечките бях наясно, че нямаме кой знае какви шансове срещу българските пилоти, които са невероятно бързи тук. Пламен и Крум са страхотни пилоти, възхищавам се от темпото им. Много интересни етапи, вчера беше уникално – дъжд и мъгла едновременно, но на мен изпитанието ми хареса. Тук се почувствах като у дома си, организаторите са свършили отлична работа, за което им благодаря.”

RC3

IMGP5085

В класът на RC3 безапелационни победители са Антон Титов/Венцислав Мирчев (Citroen DS3 R3). Екипажът на „Октан Рали Тим“, бе безупречен, както винаги и се увенча с успех в националният и европейският рали трофей шампионат в клас 2WD.

Антон Титов: „ Много интересно състезание, вчера беше много труден ден за нас. Не очаквахме лошо време и не разполагахме с правилните гуми. Според мен състезанието бе доста интересно и приятно.”

Венцислав Мирчев: „ Искам да благодаря на публиката и организацията за страхотното състезание.”

Втори на 22:03 минути от победителите в този клас, завърши екипажът на Здравко Минев/ Давид  Кварцхелия (Давидоне) (Renault Clio). Екипажът на JH Power стигна невредим финиша и се увенча с успех.

DSC_0075
Мирослав Ангелов/Петър Илиев проверяват щетите след ударът по Клиото.   Снимка: Виктор Жеков

Мирослав Ангелов/Петър Илиев (Renault Clo RS) за съжаление се удариха в едно от множеството малки мостчета на СЕ Твърдица и бяха принудени да стартират в неделният ден по системата рали 2. Двамата с Пепи въпреки всичко завършиха с широка усмивка на лицето.

RC4

IMGP5147

Тук победител за националният шампионат е Тихомир Стратиев/ Добрин Борисов. Екипажът на Марина Моторспорт се справи повече от отлично, но техният автомобил Citroen C2 R2 Max ги поставяше на тръни през цялото рали.

Тихомир Стратиев: „ Бяхме се подготвили много добре, очаквахме добро класиране. Но състезанието, като цяло надмина моите очаквания. Благодарен съм, че сме на финала и на уникалните зрители по трасетата. Днес отново имахме проблеми с колата, на моменти прекъсваше на явно има проблеми с дросела. Успяхме да удържим преднината си до края макара и минимално.”

Добрин Борисов: „ Искам да благодаря на организаторите, както и на колегите. Радвам се че спечелихме тук.”

Втори за националният шампионат завърши сливенският екипаж Христо Христов (Чоко)/Златин Басмаджиев (Citroen Saxo) на почти 3 минути от Стратиев/Борисов. Тяхното класиране е повече от похвално, след като Златин Басмаджиев имаше здравословни проблеми по време на ралито. Трети за националният е друг сливенски екипаж, представител на АСК Булсим Дилян Станков/Младен Карчев (Renault Clio). Двамата завършиха с пасив от 6 минути след Стратиев/Борисов.

IMGP5189

В този клас за Европейският рали Трофей е победител Михаил Симеонов/Васил Георгиев (Citroen C2). Младият Мишо отново показа на другите екипажи как се правят нещата и се увенча с успех. След  него на 2:21 минути завърши още един екипаж представител на отборът домакин Щилиян Тенчев/Йордан Йорданов , двамата също така взеха точки за ЕРТ. Украинско-българският екипаж на Юри Касим/ Васко Христов (Ford Fiesta R2) завършиха трети  в ЕРТ с почти никаква предварителна подготовка и това е повече от похвално за тях.

RC5

IMGP5193

С победата в този клас за националният шампионат се прибра екипажът от „АСК Скорпион” Стоян Мечков/ Христо Калчев (Citroen Saxo). Супер атрактивният екипаж стартира първият ден от ралито с множество проблеми, в последствие от които липсваше предната броня на „лудото Саксо”. След тях завърши екипажът от „Дианел Рейсинг” Стефан Желязков/Иван Турлаков (Citroen Saxo), двамата отново раздаваха много газ и се прибраха с победата за ЕРТ в този клас.

IMGP5176

Трети в националният и втори в ЕРТ са Васил Димитров/ Емил Димитров (Citroen Saxo) двамата завършиха с пасив от почти 11 минути след Желязков/Турлаков. С третото място в ЕРТ се прибра и постоянно усмихнатият екипаж на Владимир Сиврийски/ Васил Николов (Renault Logan).

Видео от откриването и интервю с Пламен Стайков и Ягиз Авджъ преди стартът на ралито.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]