Директорът на рали Япония с предупреждение поради инцидент с форлойфер

Директорът на рали „Япония“ Харуо Такакува получи предупреждение поради инцидента с форлойфер в СЕ9 „Наката Форест 1“.

Тиери Ньовил, който бе стартирал пръв по трасето, достигна последния форлойфер (нулата) по време на етапа. Този инцидент наложи спиране на отсечката от страна на организаторите, което повлия на времената на Ньовил, Катцута, Танак и Лапи.

Според наличната информация форлойферът бил спрял в ляв завой, където Тиери Ньовил го изпреварва след сигнал от екипажа му. Такамото Катцута също се сблъскал с форлойфера със състезателно темпо, вероятно не забелязвайки, че етапът е спрян с червен флаг.

В същия ден ФИА стартира разследване и изслушва директора на състезанието. Според доклада г-н Такакува нарушил член 12.2.1.h от международния спортен кодекс на ФИА, който се отнася до липсата на необходимите мерки в опасна ситуация.

„Сериозна и опасна ситуация възникна, защото директорът на състезанието разреши старта на етапа, без да се увери, че трасето е безопасно“, съобщават стюардите. „Причина за тази ситуация е, че в три брифинга екипажът зад волана на форлойфера бил инструктиран да не спира в етапите след старта. Следователно директорът не е проверил местоположението на автомобила преди старта в отсечката.“

Освен предупреждението, което получи директорът на състезанието, стюардите решиха, че този инцидент трябва да бъде разгледан и от WRC комисията във ФИА.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]