Димитър Илиев и Петър Стойчев са победителите в 50-тото Рали България

Снимки: Мартин Нацев

Новосформираният екипаж Димитър Илиев и Петър Стойчев спечели юбилейното рали „България“, след изключителна борба и драматични събития в неделния ден.

За втория ден, състезателите щяха да се състезават по етапите около Варна, като екипажите трябваше да преминат по два пъти през класиката „Аладжа Манастир“ и „Синдел“, преди да завършат с преминаване през градският етап по улиците на Морската столица.

Деня започна с крехък аванс от 2.6 секунди в полза на Мирослав Ангелов/Недялко Сивов пред Димитър Илиев/Петър Стойчев. Двата екипажа буквално си разменяха стотни и етапни победи през целия първи ден и държаха феновете под напрежение. В  Специален етап 14 „Синдел“, Ангелов направи грешка и се завъртя при излизането от макадамовата част, което му коства загуба от над 20 секунди и първата позиция два етапа преди финала на надпреварата. Въпреки атаката при второто преминаване на същия етап, Ангелов не успя да се доближи максимално до Илиев и Стойчев преди последния етап. В него екипажът на Мегапорт Рейсинг допусна нова грешка при завъртането около гумите и в крайна сметка завърша на 10,1 секунди от победителите.

Румънския екипаж на Prorally Team Brasov успя да минимизира щетите от наказанието получено в първия състезателен ден и успя да се върне на последната позиция на подиума, изпреварвайки Йордан Атанасов и Янаки Янакиев.

Тандемът на ART Racing e най-добре представилият се варненски екипаж взимайки победата в клас ERT 2 и четвъртото място в генералното класиране.

Андрей Гиртофан/Дору Врая (Subaru Impreza), направиха своето първо състезание в чужбина с автомобил от RC2 взимайки второто място в ERT 2 категорията и петото в генералното класиране.

Унгарците Герго Дудас/Кристиян Шабо (Peugeot 208 R2) бяха безапелационни през целия уикенд и залужено бяха най-бързият екипаж при автомобилите с един двигателен мост, както и в клас RC4.

За Станислав Владимиров и Чавдар Събев (Opel Astra) състезанието започна трудно – техническите проблеми в Специален етап 2 „Девня“ ги изпратиха назад, но те успяха да се преборят с Антон Титов/Динко Георгиев, взимайки победата в RC3 и завършвайки на седмо място в генералното класиране.

Антон Титов/Динко Георгиев (Citroen DS3 R3T) започнаха силно, но не успяха да отговорят на темпото на провадийско-сливенският екипаж завършвайки на второ място в RC3  и на осмо в генералното.

Младата надежда Денис Станчовски с навигатор Младен Карчев, направи много добър дебют зад волана на Peugeot 208 R2 взимайки второто място в RC4 и деветата позиция в генералното класиране.

Десети се наредиха Тихомир Стратиев и Здравко Попов (Ford Fiesta Proto), които спечелиха значителен брой позиции след техническите проблеми от събота със скъсаната полуоска. Адаптацията на Стратиев с новия за него автомобил премина повече от успешно и той записа няколко силни резултата в скоростните отсечки.

Третото място в RC3 и единадесето в генералното е за Диана Стоянова/Иванела Иванова (Honda Civic). Двете дами бяха перфектни във всяко едно отношение и заслужено си спечелиха мястото на подиума в класа.

Най-много драма в състезанието имаше в група Е. Фаворитите за победата Калин Бенчев/Александър Спиров отпаднаха още в началото след технически проблем в задния диференциал на тяхното Subaru Impreza N14. В първата отсечка от ралито от битката отпадна и екипажа на Ясен Обретенов/Калоян Шантанов, след тежка катастрофа.

Така лидерството поеха Тодор Атанасов/Владимир Владимиров (ВАЗ 2108), които в събота дори завършиха на седма позиция в генералното класиране. Счупения съединител на старта на Специален етап 13 „Аладжа манастир“ 2 ги лиши от победата в групата и впечатляващо място в генералното класиране. Така победители в групата са Раду Ионут Забава и Янос Сос от Румъния с Peugeot 207 RC.

Пълното временно класиране можете да намерите от тук.

50. Rally Bulgaria – Highlights Day 2

Юбилейното рали „България“ завърши с изпълнен с борба и драма втори ден. Dimitar Iliev записа трета победа в най-престижното българско автомобилно състезание и се присъедини към Антонио Занини, Енрико Бертоне и Джандоменико Басо, които са единствените с троен триумф в България. Petar Stoychev направи отличен дебют в автомобилните спортове и допринесе за големия успех на своя приятел. Поздравления за всички екипажи, които се бориха и доставиха удоволствие на многобройната публика край трасетата. #bgrallychampionship #rallybulgaria2019

Публикувахте от Bulgarian Rally Championship в Неделя, 12 май 2019 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]