Диксвалифицираха Темо Сунинен от рали Финландия

Вчера, няколко часа след церемонията по закриването на тазгодишното издание на рали „Финландия“, стюардите публикуваха бюлетин с който информираха, че дисквалифицират победителя в WRC2 Темо Сунинен.

Причината за това решение идва от това, че предната броня на i20 N Rally2 на Сунинен е тежала с 579 грама по-малко от теглото по хомологация на автомобила.

Оказва се, че механиците от екипа на „Red Grey“ са сложили броня предназначена за тестове вместо оригиналната такава. Именно отбора на „Red Grey“, който е собственост на От Танак и Марко Мартин, отговаря за програмата на Hyundai Motorsport в WRC2 категорията.

Поради тази причина стюардите са привикали за допълнителен преглед всички автомобили сервизирани от екипа, като нито един от тях не е разполагал с по-лека предна броня.

От ФИА са приели обяснението, че причината за това е човешка грешка, но въпреки това те са заявили, че е отговорност на отбора да се спазват изискванията по хомологация. По правилник Сунинен може да оспори това решение.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]