Дженсън Бътън и Дейвид Култард направиха тестове зад волана на World RX автомобил

1521658f-1a4e-4e38-a399-683722e3703f

Британският състезател от Формула 1 Дженсън Бътън и Дейвид Култард посетиха английското трасе Лиден Хил. Двамата направиха няколко обиколки зад волана на World RX Supercar автомобили, като част от предаването на BBC посветено на Формула 1. Бътън, чиито баша Джон е взимал активно участия в раликрос състезания през 70-те, смята това прежияване за „невероятно”. А Дейвид Култард отдава голямата си почит на талантливите пилоти в световният раликрос шампионат.

33126082-7fc6-481e-9150-201eb49c0c85Дженсън Бътън си припомня, как е карал Фолксваген Констенурка в Британският раликрос шампионат. Световният шампион направи няколко обиколки зад волана на Mini RX Supercar, докато Дейвид Култард подкара автомобилът на Лиам Доран (Citroen DS3 RX Supercar).

„Днес бе мега изживяване за мен, както и доста различно от това на което съм свикнал”, заяви Бътън след излизането от колата. „ Трябва ти голям набор от умения за да караш този автомобил. Дори и като си сам е доста страшно, не ми минава през ума как ще се изправиш срещу четири или пет пилота! Световният шампионат по раликрос е изключително вълнуващ, и е доста интересно да видиш как един моторен спорт се разраства толкова бързо. Всеки пилот от едноместните серии смята раликроса за изключително професионален и забавен спорт.”

19d8a328-6fb4-409e-a4e1-2b1d1ae03594Световният шампион за 2009 също си припомни своето детство, което той е прекарал в сервизният парк на раликрос състезанията. „Израстнах с раликроса – обикновенно гледах баща ми как се състезава в средата на осемдесетте и изключително много харесвах шумът на колата му. Нямаше да стана световен шампион от Формула 1, ако не бе баща ми и неговата страт по раликроса- точно тогава и аз прехванах треската по моторните спортове. Доста ми харесва да гледам раликрос шампионата по телевизията. Помня как гледах кадри от финландският кръг миналата година.”

b94727d6-b217-491c-80d9-6a88655d3dcaЗа бившият пилот от Формула 1 и актуален коментатор за BBC Дейвид Култард това не е първото качване на такъв автомобил. През миналогодишното издания на Шампионското Шоу (Race of Champions), той трябваше да се изправи срещу Петер Солберг зад волана на Polo World RX.

„Раликросът е изключително умеен спорт- пилотите трябва да се изправят срещу постоянно променяща се смесена асфалтова и макадамова настилка. Имам голям респект към пилотите от шампионата,” обясни шотландецът, който присъства на миналогодишното състезание на пистата в Хел. Култард също сподели мението на Бътън, за изключително нарастващият с популярносто спорт, както и че е голям фен на шампионата. „ Смятам че, е фантастичен шампионат. Много е интересно да се гледа, колко бързо израства. През миналата година наблюдавах малко на живо, но със сигурност участват пилоти на световна класа.”

e92ddceb-ae3a-450a-862d-be1c78291c21

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3246 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]