Джандоменико Басо спечели рали Рим

Легендата Джандоменико Басо и навигаторът му Луказ Ганай записаха своята първа победата в европейския рали шампионат от шест години насам. Те бяха повече от перфектни през целият уикенд, като само единствено направиха греша изпускайки едно от кръстовищата в SS13, което им коства около 24 секунди и позволи на Симоне Кампедели да ги доближи. Въпреки това те спечелиха състезанието с аванс от 23.3 секунди.

Близък човек на Басо, е починал малко преди старта на рали „Рим“, което допълнително повлиява на двукратният европейски рали шампион и прави резултатът му още по-впечатляващ.

„Искахме да направим добро състезание в чест на най-добрият приятел на Джандоменико – разясни Ганай. – Имахме турден уикенд, но сега благодарение на него знаем че, се справихме добре. Джандо има две европейски титли и сега тази домашна победа е много важна за нас.“

Завършилият на втора позиция Симоне Кампедели направи дебют на новата R5-тица на M-Sport в европейският рали шампионат. Въпреки малкият на брой тестови километри Кампедели успя да се изкачи от девето на второ място, въпреки проблемите с гумите в SS2 и благодарение на наказанието, което получи Алексей Люкянук.

Андреа Кругнола определено бе един от най-бързите пилоти, визмайки 13 от 16-те етапа, но за съжаление спуканата гума в началото на надпреварата го извади от битката за челото. В последният етап за деня Кругнола успя да се справи и с Алексей Люкянук, побеждавайки го с 2.7 секунди и взимайки третото място в генералното класиране.

Въпреки наказанието си Алексей Люкянук записа добър резултат с оглед битката за титлата. Сега руснака се намира в много добра позиция, след като Лукаш Хабай се удари в първият ден от надпреварата и записа едва една точка. Зад него на пета позиция завърши победителя в ERC1 Junior Филип Мареш, който си спретна една интересна битка с Крис Инграм. Разликата между двамата в края на състезанието е от 17.5 секунди в полза на Мареш, запазвайки интригата в ERC1 Junior шампионата.

Норберт Хершинг се възползва от двете завъртания на Инграм и успя да се доближи до пилота на Toksport. В крайна сметка завърши състезанието с изоставане от 5.2 секунди, но можеше и да победи Инграм, ако не бе забравил да превключи на състезателен режим своето Polo GTI R5.

Мартин Секс, Антонио Русче и двукратният победител в рали „Рим“ Умберто Скандола, затварят челната десетка.

Следващата спирка на европейският рали шампионат е рали Барум 16-18 Август в Злин.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]