Джандоменико Басо е новия император на рали Рим

AUTO - ERC - RALLY DI ROMA CAPITALE 2021 Basso

Джандоменико Басо (Skoda Fabia Rally2 evo) е новия завоевател на рали „Рим“, след впечатляваща победа в третия кръг от европейския рали шампионат на FIA. Заедно със своя навигатор Лоренцо Гранай победиха Андреа Кругнола и Пиетро Елиа Омето (Hyundai i20 R5) в пряка битка на изцяло италиански екипажи. На трето място завършиха Норберт Херциг/Рамон Ференц (Skoda Fabia Rally2 evo), които се изкачиха на почетната стълбичка в последния етап побеждавайки испанците Ефрен Ярена/Сара Фернандес (Skoda Fabia Rally2 evo) с 0,3 секунди.

„Всичко мина добре за нас, ралито бе сложно, но в крайна сметка сме много доволни – коментира Басо. – Днес трябваше да сме много концентрирани защото въпреки проблемите на Кругнола и Люкянук нямаше как да се отпуснем.“

Двукратния европейски рали шампион Басо започна неделния ден с изоставане от 5,4 секунди зад временния лидер Кругнола. В първия етап той успя да намали разликата между двамата на 3,4 секунди, като междувременно Кругнола се оплака от проблеми в задното окачване на своя i20 R5.

В SS8 Coleppardo – Civita 1 (10,62 km) Кругнола спука гума пет километра преди финала на етапа разкривайки пред Басо една реална възможност за атака на челната позиция. Двукратния европейски шампион превърна изоставането си в аванс от 28,7 секунди пред Кругнола докато третия Алексей Люкянук се намираше на 0,7 секунди след SS9.

Всички надежди за качване на подиума приключиха преждевременно за Люкянук, който се заби в дърветата на един бърз ляв завой. Инцидентът му принуди организаторите да извадят пожарната техника, след като нажеженият ауспух на C3 Rally2 бе подпалил тревата около автомобила.

Мико Марчик се намираше на петата позиция два етапа преди финала, но Фабио Адолфи успя да прескочи поляка в предпоследната отсечка. За нещастие на Адолфи той се завъртя на около километър след старта на последния етап, което позволи на Марчик да си върне петото място с аванс от 8,6 секунди.

Петкратния национален рали шампион на Румъния Симоне Темпестини стартира предпоследния етап от рали „Рим“ с аванс от 3,6 секунди пред Андреас Микелсен, който в следващия етап се завъртя на пета предавка и не успя да атакува румънеца.

Въпреки това Микелсен завърши италианското рали на осма позиция, което му позволи да намали изоставането си на едва една точка зад Люкянук в битката за европейската титла.

„Днес ралито бе по-добре за нас. От доста време насам караме само в макадамови ралита и за това състезание нямахме много време да се подготвим – разясни Микелсен. – Не мисля, че бях достатъчно агресивен и не разполагах с нужната скорост в асфалтовите завои.“

Симоне Кампедели беше на път да се справи със своя съотборник в MRF Крейг Брийн в битката за деветото място, но повреда в една от гумите му го изпрати на 17-тата позиция. Така Брийн завърши девети в генералното класиране продължавайки своята кампания с индийските гуми MRF. Ерик Цайс затваря челната десетка.

Следващия кръг от европейския рали шампионат е класиката рали „Барум“ (27-29 август), което през тази година чества своето 50-то юбилейно издание.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]