Ден 4 – 3500 метра в небесата…дюни, дъжд, и мъгла….ДАКАР!

ap-1qpqj2rhd1w11_carlos_sainz

Автор: Светослав Георгиев

Вчерашният ден беше изключително тежък за всички участници. Градушка, трасе покрито с лед и студ посрещнаха пилотите високо в планината където „навсякъде имаше нападали мотористи” по думите на един от състезателите. Драматично беше и положението при Тойота, които буквално за 20 минути изгубиха шанс да се борят за победата, а за капак в ранното утро се разбра, че Насър АлАтия напуска надпревара поради невъзможност от поправка на неговия автомобил. При АТВ също не липсваха проблеми, като победителят от първия етап Марсело Мадейро, падна тежко и счупи своето рамо и китка, което автоматично означаваше край на състезанието за него. При „големите момчета” миналогодишния победител Йан Де Рой имаше сериозни проблеми, което пък позволи на Едуард Николаев (Камаз) да поведе в генералното класиране.

Днешният етап е не по – лек от вчерашния – 416 състезателни километра от Аржентина към Боливия, сред дюни, големи надморски височини и очаквано лошо време. Стартът беше забавен за всички участници поради силният дъжд и спусналата се мъгла. В състезанието продължават 126 мотора, 30 АТВ, 76 автомобила, 7 бъгита, 49 камиона – общо 288 пилота.

Личности:

Успешно продължава състезанието за Филип Кроазон. Френският пилот на BMW е една емблематична личност със своята смелост, сила и психическа издръжливост. След ампутация на четирите крайника, той доказва, че това не го прави по – малко човек, а напротив – той преплува ЛаМанша, а следващото предизвикателство за него е Дакар. На борда на модифицираното BMW, той се движи на 59 място в генералното класиране.

Друга интересна личност е аржентинеца Ариел Ятон, който пък ще опита да покрие цялата дистанция от 9000км. само с електрическа енергия със своят автомобил Acciona Eco Powered. Към момента той заема 53-та позиция.

Мотоциклетисти:

ap-1qpycwvzw1w11_sam_sunderland

Етапът за мотоциклетистите, както и за всички останали бе изключително тежък от гледна точка на навигацията, издръжливоста, условията и се доближаваше най – точно до определението „кошмар”. Такъв се оказа за миналогодишния победител и водача в този етап почти до самия край Тоби Прайс. Той падна тежко и счупи бедрената кост на левия си крак, указана му беше моментална медицинска помощ, но за съжаление това е краят на Дакар за него. Неговата съдба бе последвана и от Алесандро Ботури (контузия на главата) и пилота в Мото ГП – Ван Де Губерг,  за чието здравословно състояние ще Ви съобщим в по – късен етап.

Етапната победа отиде на сметката на Матиас Уолкнър изпреварил с 2”02 минути вчерашният победител и водач в генералното класиране Хоан Бареда Борт. Трети днес остана Майкъл Медж, който вчера имаше сериозни проблеми. В генералното класиране Бареда Борт, води с комфортна преднина пред следващият го Пабло Куантаниля – 22”16 минути (четвърти днес), трети е Сам Съндърланд – 24”36 минути (дванайсти в четвъртия етап).

Най – бързата при дамите Лая Санц днес имаше сериозни проблеми и загуби над един час, който я прати назад в класирането.

АТВ:

ap-1qpynmaqh2111_ignacio_casale

При четириколките класирането за пореден път се обърна с краката нагоре след като всички от топ 3 имаха сериозни проблеми. Най – големи бяха те за досегашния трети Пабло Копети изгубил над час и половина, Гастон Гонзалес изгуби над 20 минути, а лидера Касале над половин час. Най – добре от създалата се ситуация се измъкна местният боливийски ас Валтер Носиля, взел етапната победа с време 6’06’’22 часа, пред руснака Сергей Карякин и аржентинеца Даниел Домашевски.

В генералното класиране начело излезе Сергей Карякин с преднина от само 28 секунди пред Игнасио Касале и 3 минути пред Симон Витсе.

Автомобили:

ap-1qpqb7g4n2111_giniel_de_villiers

Драмата и тук не беше по – малка. Днес лошият късмет отиде при водещите пилоти на Пежо – Стефан Петерханзел и Себастиен Льоб, които изпитаха много сериозни трудности с навигацията високо в Андите, като GPS системата показа няколко спирания и лутания в грешната посока, които в крайна сметка струваха съответно 15 и 25 минути, които могат да се окажат решаващи в края на надпреварата. За капак на всичко в самия край на етапа Карлос Сайнц пропадна в дере къде изгуби безкрайно много време.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]