Денис Станчовски поведе в четвъртия кръг на Hyundai Racing Trophy

. Тандемът Денис Станчовски/Младен Карчев поведе в първия състезателен ден от рали „Твърдица-Елена“, което се провежда този уикенд и е четвърти кръг от едномарковата надпревара Hyundai Racing Trophy. Те са първи в клас RC5 и 9-и в генералното класиране. 16-годишният пилот премина трите съботни етапа с време е 00:24:41.6. На второ място се нареждат лидерите от първите три кръга Симеон Симеонов/Йордан Йорданов с 00:25:02.6. Трети с 00:27:26.8 са Боян Гетов/Стефан Кънчев, които за първи път участват в шампионата. На четвърта позиция се нарежда дамското дуо Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 00:28:17.8.

Ралито започна на мокра настилка, след като следобед в Елено-Твърдишкия Балкан се изсипа силен дъжд. Метеорологичните условия държаха състезателите концентрирани и предпазливи.

На първия етап „Твърдица“, който е с дължина от 23. 55 км, убедително поведе Денис Станчовски, който отлично познава трасето, защото част от зимните му тренировки в Motorsport Academy са именно на него. Той показа завидни умения, въпреки хлъзгавия терен, и водеше уверено автомобила Hyundai i20 Coupe R, като се откъсна пред победителя в предишните ралита от шампионата Симеон Симеонов с 25.9 секунди. Трети завърши Боян Гетов, който все още свиква с автомобила и кара предпазливо, а Виктория Гъркова финишира четвърта.

На втория етап „Боров дол“ – дълъг 7.6 км, Симеонов си върна първата позиция, но Станчовски остана само на 8 десети след него. Гетов и Гъркова отново заеха трето и четвърто място.

На последния за деня и специален градски етап „Хюндай“ всички състезатели показаха майсторство зад волана пред многобройната публика на централния площад в Твърдица. Той е с дължина от 2.06 км и пилотите трябваше да направят сложни фигури между автомобилни гуми, като покажат техничност. Те имаха късмет дъждът да спре малко по-рано и пътната настилка да изсъхне, така че изненади и инциденти нямаше. Тук с най-добро време финишира Симеон Симеонов, което го постави на 8 място в генералното класиране за етапа. За това безспорно му помага опита и уменията от картинга, които са много полезни за тесните и сложни градски отсечки. Денис Станчовски завърши втори на 04.1 секунди след него. Трети и четвърти се наредиха Боян Гетов и Виктория Гъркова.

Треньорът на Motor Sport Academy Петър Гьошев и състезателите са доволни от представянето, а автомобилите са в отлично състояние преди втория ден на ралито.

Разликата между първите два екипажа е 21 секунди, а в неделя предстоят 6 изключително тежки етапа с обща дължина от 91.84 км, в които се очаква битката за водачеството в шампионата Hyundai Racing Trophy между Денис Станчовски и Симеон Симеонов да бъде оспорвана.

Денят започва със скоростния етап „Чумерна“, който е цели 7.74 км и започва в 8:45 сутринта. Следват „Буйновци“ – 19.90 км и новият етап „Лазарци“ – 5.60 км, който ще се кара и в двете посоки. Последни са дългият 29 км „Елена-Твърдица“ и power stage „Предела“ – 24 км, които според пилотите и организаторите ще бъдат решаващи, поради тяхната сложност и дългите спускания.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]