Денис Станчовски води в Hyundai Racing Trophy след първия ден на рали „Стари столици“

Екпипажът Денис Станчовски/Младен Карчев поведе след първия състезателен ден на рали „Стари столици“ в Шумен, което се провежда този уикенд и е шести заключителен кръг за годината в Hyundai Racing Trophy. След изключителен двубой с победителите във всички предишни кръгове на едномарковата надпревара – Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, 16-годишният Станчовски постигна време от 00:26:07.8 и взе три от четирите отсечки, следван от конкурентите си с 00:26:36.3. Трети се нареди дамското дуо Виктория Гъркова/Велислава Павлова с 00:29:29.9.

Състезателите бяха изправени пред тежки пътни условия, караха в проливен дъжд на хлъзгав и разкалян терен. Мениджърът на Hyundai Racing Trophy Георги Гвоздейков обясни, че момчетата и момичетата се справят много добре, въпреки че са ощетени спрямо другите отбори, които в това рали могат да избират специализирани за мокра настилка гуми. Според регулациите на Hyundai Racing Trophy шампионатът се провежда с хомологирани за Световен и Европейски шампионат гуми Hankook Competition, които са с еднакъв протектор за сух и за мокър асфалт. По този начин това допринася за обучението им за голямата световна рали сцена.

Екипажите и на трите коли Hyundai i20 Coupe R бяха изключително внимателни и се стремяха да завършат безаварийно 33-те състезателени километра. Те се борят за титла в отборното класиране на Националния рали шампионат и спазват инструкциите на треньора на Motor Sport Academy Пътър Гьошев да не предприемат излишни рискове. Оспорваната надпревара между първите два тандема повдига градуса на напрежението. Станчовски даде заявка още на миналото състезание, че ще направи всичко по силите си да задмине Симеонов, който пък от своя страна кара по-умерено, за да не подложи на риск успешното завършване на сезона след 5-те си победи.

На първата отсечка – „Ардашес“ – 7.1 км, поведе убедително тандемът Денис Станчовски/Младен Карчев с 06:14.0. Втори с 06:34.2 финишираха Симеон Симеонов/Йордан Йорданов, трети са Виктория Гъркова/Велислава Павлова, които постигнаха време от 07:06.4. Част от трасето беше макадам, който се превърна в дълбока кал и тези условия затрудни тандемите, които проявиха високо спортно майсторство и търпение, за да да прекарат автомобилите си без инциденти.

На втория етап „Новосел“ 1 – 12.2 км, 18-годишният Симеонов натисна повече газта и поведе с 09:07.8. Денис му отстъпи с време от 09:13.6. На трета позиция завърши Виктория с 10:20.6. Тя също показа добра техника и че отново влиза в добра спортна форма след контузията на крака, която получи преди рали „Сливен“.

На третата отсечка „Новосел“ 2 – 12.2 км, Станчовски отново дръпна напред и взе още 13 секунди на Симеонов. Те завършиха с времена от 08:59.3 и 09:12.2. Гъркова финишира трета с 07:06.4.

На четвъртия високотехничен градски етап „Пл. България“ – 1.1 км, първи пак финишираха Денис Станчовски/Младен Карчев с 01:40.9, Симеон Симеонов/Йордан Йорданов бяха втори с 01:42.1. Дамското дуо Виктория Гъркова/Велислава Павлова трети с 01:52.4.

Утре предстоят 5 състезателни етапа с обща дължина от 48.3 км – „Пивовара“ 1 – 12.3 км, „Лозево“ 1 – 7.1 км, „Пивовара“ 2 – 12.3 км, „Лозево“ 2 – 7.1 км, „В. Великов“ – 9.5 км.

Hyundai Racing Trophy – ден 1 на рали "Стари Столици" 2017

С 3 етапни победи Денис Станчовски води в първия състезателен ден в шестия кръг на Hyundai Racing Trophy на рали „Стари Столици” в Шумен. Въпреки проливния дъжд, ниските температури и калните отсечки, и трите екипажа на едномарковия шампионат стигнаха до финала в добро състезателно темпо и в пълна изправност на автомобилите. В утрешния ден пилотите на Hyundai Racing Trophy ще продължат борбата за лидерска позиция в клас RC5 и отборното класиране на националния шампионат.

Публикувахте от Hyundai Bulgaria в 7 октомври 2017 г.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3294 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]