Дейвид Евънс смята, че Хюндай ще излязат от WRC през 2023

Според английския журналист Дейвид Евънс от Hyundai Motorsport ще прекратят програмата си в световния рали шампионат преминавайки към програма за пистови автомобил през сезон 2023. Ако това се случи, то значи че от Hyundai не възнамеряват да работят активно върху разработването на следващата хибридна хомологация на WRC автомобилите.

Евънс смята, че ако това се случи корейциите ще се насочат към 24-те часа на Льо Ман, като същевременно ще запазят бизнеса си за частни рали отбори с изработването на Rally2 и Rally3 автомобили за тях. Желанието им за работа с частните тимове ще се утвърди още утре, когато те ще представят новото поколение на i20 Rally2 (R5).

„ Това което мога да кажа, е че работата с хибридите е трудно да бъде свършена в толкова малък срок, за което съм притеснен “, коментира в материала на Еванс Андреа Адамо, директор на Hyundai Motorsport.

Адамо е сред хората, които натискат ФИА да удължи срока към преминаването на новите правила. Това обаче за сега не се получава и отборите от WRC ще трябва да се справят с този преход по време на един доста труден икономически период породен от COVID-19 кризата.

„Гледайки към бъдещето, ключът е към елементите в Rally1 философията – смята Йв Матон, директорът на рали дисциплината във ФИА. – Първо, хибридната технология; второ, подобряването на безопасността и трето, намаляване на разходите. Това са фактори, които станаха още по-важни от преди две години, когато започнахме работата по тези нови правила.

„Въвличането на хибридните система е от ключова важност за затвърждаване на ангажираността на производителите към шампионата. Именно поради това не е възможно да се отлага въвличането на тази техомология в WRC.“

Истината е, че моментът с ангажираността от страна на отборите за сега продължава да не се официализира. Зададеният срок за потвърждание на тимовете от страна на ФИА неколкократно бе удължаван и променян, което до някъде противоречи на по-горното изявление на Матон пред Дейвид Евънс. Журналистът в крайна сметка, смята че M-Sport Ford и Toyota ще подпишат с ФИА през есента на тази година.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]