Дебют мечта за Микелсен, той зададе темпото в Испания

Андреас Микелсен и неговият навигатор Андрес Яегер започнаха в рали „Каталуня“ по повече от добър начин за отборът на Хюндай, след като дуото поведе в класирането след първият петъчен ден.

Правейки своят дебют за корейският тим, Микелсен завърши деня с аванс от 1.4 секунди спрямо, не кой да е а самият Себастиен Ожие. Вчерашната битка на челото бе изключително интересна, след като цели пет екипажа се бореха за челната позиция.

Слънце и изключително сухи условия посрещнаха екипажите, които преминаха през 115 състезателни макадамови километра, разделени на шест специални етапа, като в някой от тях имаше секции с чисто нов асфалт. Това доведе до много драматични моменти, особено след като пилотите не очакваха макадамовата настилка да се окаже толкова здрава и абразивна. В микс с чисто новите асфалтови секции определено думата на деня бе гуми.

Ефектът от чистенето почти го нямаше, което позволи на От Танак да зададе темпото още в първата отсечка за деня, като заложи на 2 на 2 мека и твърда смес на гумите на Мишлен, което си бе чист компромисен избор. Определено изборът на Микелсен, 4 бр. твърда смес и 1 бр. мека му донесе дивиденти избягвайки на Мадс Остберг с 0.6 секунди преди обедният сервиз.

След следобедният сервиз Остберг бе този който задаваше темпото, като дори излезе начело в класирането, но Микелсен мигновено му отговори с цел да задържи атаката на Ожие, който се изкачи на втора позиция в генералното.

„Много съм доволен в това, как се случиха нещата – заяви Микелсен. – Това е изцяло нова кола за мен и още не съм и свикнал. В първите два етапа определено бях много внимателен, но след това направих промени по настройките на диференциала, което ми даде повече увереност. Нещо се случи с окачването в последната отсечка за деня, но успяхме да се справим и с този проблеми.“

На трето място, и с изоставане от 3.0 секунди, след вчерашният ден се намира Крис Мийк, който въпреки позицията си е опасно близо до лидерите. Пилотът на Ситроен записа две етапни победа и постоянно бе в битката, но завъртане му изигра лоша шега което подпомогна Ожие да го прескочи.

Друг сериозен конкурент вчера, както споменахме по-горе, бе От Танак. За съжаление атаката му приключи след спукана гума. Като цяло естонецът не бе доволен от управлението на своята Фиеста WRC. В крайна сметка той се намира на четвърта позиция с изоставане от 3.3 секунди спрямо Мийк и с 0.8 секунди пред един ядосан Мадс Остберг.

Причината за яростта на Остберг дойде след като , стана ясно, че в неговата Фиеста има голяма дупка, която позволяваше на прахоляка да влиза в купето. В края на вчерашният ден норвежецът се намира на пета позиция.

Дани Сордо имаше проблеми със сцеплението в началото на деня, но следобед направи правилен избор на гуми и за сега е на шеста позиция с изоставане от 10.8 секунди спрямо лидерите.  Зад своят испански съотборник се намира Тиери Ньовил, който за сега губи всички шансове са добро класиране в испанският кръг от шампионата. Грешен избор на  гуми на белгиецът (4 бр. мека смес) в сутрешните минавания го извадиха буквално от борбата. Неговото изоставане спрямо челото е от 12.8 секунди.

Юхо Ханинен, Стефан Лефевр и Есапека Лапи затварят челната десетка, докато Елфин Еванс се намира на единадесета позиция. Най-големият губещ вчера бе Яри-Мати Латвала, който бе принуден да отпадне, след като налягането на маслото на  неговият Ярис WRC бе почти до небесата. Финландецът започна добре деня, като дори записа етапна победа, но за съжаление няма да може да рестартира по системата рали 2.

Днес на екипажите им предстой тоталня смяна на обстановката с преминаванията през изцяло асфалтовите испански отсечки. Първият етап за деня е  24 километровият „Ел Монтмел“ стартиращ от 09:00 часа  българско време. Можете да гледате на живо от тук второто миняване през този етап.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]