Дебют за Пежо R5 и Форд R5 GLP в италианският шампионат

1 Таз годишното издание на италианското асфалтово рали Ciocco ще ни впечатли поради две причини. Едната е участието на Пауло Андреучи зад волана на чисто новото Peugeot T16 R5. А другата е участието на Джандоменико Басо зад волана на първата по родът си Ford Fiesta R5 на газ. И двамата са изключително известни у нас.

Вероятно сте гледали клипове от тестовете на Андреучи, заедно с неговата навигаторка Ана Андреучи.Те включваха два тестови дни, по трасе наподобяващо отсечките от предстоящото италианско рали. От видео-клиповете става ясно че, автомобилът е лесен за „научаване“ и спокойно можем да го обозначим като, сериозен наследник на шампионското Peugeot 207 S2000.

1506552_684227414954432_1918732713_nОт друга страна имаме дебютът на първият по-родът си състезателен автомобил с газова уредба. Джандоменико Басо представи своят автомобил по един доста фамозен и колоритен начин. Няколко дни след това, той направи и своите първи тестови километри. От видеото става ясно,че трудно бихме нарекли автомобила  по-бавен спрямо своят брат с бензинова кръв.

Защо на газ?

Ние решихме да направим малко проучване, какви са предимствата от това да караш състезателен автомобил на газ и стигнахме до няколко извода.

Единият е в самото тегло на горивото. То представлява втечнен петролен газ или по-известен като пропан-бутан. Самото гориво е  приблизително с 200 грама на литър, по-леко от нормалното гориво. Което означава че, при пълен 80 л. резервоар, както е на Фиеста R5, колата олеква с цели 16 кг. Но все пак няма шанс така автомобилът да е в регулация при положение че, не може да е по-лека от 1 230 кг. Предимството е в това,че тези килограми могат да бъдат „поставени“ на други места в автомобила посредством тежести за по-добро разпределение на тежестта, което помага в цялостното подобряване на управлението.

1239416_682920615085112_1228613570_nДругото предимство е в разхода, според някой италиански медии при тестовете автомобилът е дал с 50% по-малък разход, което от финансова гледна точка си е облекчение за бюджета.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]