Двойна наслада за Танак след победата в Германия, Попов седми

Ойт Танак и Мартин Йорвеойя са победителите в тазгодишното издание на рали „Германия“ с аванс от 39.2 секунди. Това е втората поредна победа за екипажа след триумфа им на рали „Финландия“ от преди три седмици. Най-впечатляващ обаче е факта, че това е едва второто асфалтово рали за естонския екипаж зад волана на Ярис WRC.

С тази победа Танак се нарежда на 13 точки от Себастиен Ожие и на 36 от лидера в шампионата Тиери Ньовил. Това определено ще направи интригата за победата в шампионата, след като и тримата има реални шансове да бъдат короновани, като световни шампиони с оглед оставащите четири кръга.

„Това определено е най-трудната победа в кариерата ми – коментира Танак. – Почи през целия уикенд битката беше изключително тежка и трябваше да натискам много здраво. В петък в лозята се чувствах много удобно с колата. В събота сутринта, вече не се чувствах толкова уверен, но в обедния сервиз механиците определено подобриха състоянието на колата. Сега фокусът ми е да се подготвя възможно най-добре за предстоящото рали в Турция“.

Тиери Ньовил не можеше да отговаря на темпото на Танак, като освен това се оплакваше от проблеми с управлението на своя i20 WRC. Белгиеца се възползва от тежката битка за втората позиция между Дани Сордо и Яри-Мати Латвала, която буквално извади от класирането и двамата във вчерашния ден.

Латвала имаше аванс от 0.8 секунди докато се паркира своя Ярис в страни от пътя след проблеми с хидравликата, а Сордо се удари в легендарната секция с лозя. Испанеца успя да продължи по трасето, но пробойна в охладителната система на неговия автомобил го принуди да приключи участието си.

Есапека Лапи завърши на трето място с изоставане от 60 секунди зад Ньовил. Финландеца направи страхотно каране, записвайки най-доброто си представяне на асфалт до сега.

Зад пилота на Тойота на четвърта позиция завърши Себастиен Ожие, чието желание да добро представяне за пореден път бе попарено, след спуканата му гума в събота. Въпреки това французина взе изключително ценните бонус точки от пауър етапа.

Съотборника в М-Спорт на Ожие, Тимо Сунинен завърши в първото си асфалтово рали зад волана на WRC автомобил на пета позиция пре един колеблив Андреас Микелсен, който също по подобие на Ньовил имаше проблеми с управлението.

Крейг Брин затваря челната седмица, като зад него завърши победителя от JERC U28, Мариян Гребел. Както знаете наградата за победителя в JERC U28 бе подсигурено учасите с WRC автомобил от старата генерация в избран кръг в Европа.

Битката в WRC2 също бе изключително интересна, като до последно не бе ясен победителя. В крайна сметка това е Ян Копецки с аванс от 3.8 секунди пред детето чудо Кале Ровампера.

Българския екипаж на Даниел Попов и Ангел Башкехайов завършиха своето участие на рали „Германия“, на седма позиция в Адам Купата, след едно впечатляващо представяне.

„Сутринта разбрахме, че състезателят пред нас получава наказание заради закъснение и сме само на секунда зад него – разясни вчера след финала Дани Попов. –  В последствие видяхме, че той не се появи на часовата контрола за първата отсечка заради технически проблем и това реално реши състезанието. Карахме внимателно, но последната отсечка, която бе и пауъра-стейджа за WRC, много ми хареса и се представихме добре. Изпълнихме напълно плана, който си бяхме начертали преди състезанието и сме изключително доволни от това, което постигнахме в най-трудното рали досега.“

Следващия кръг за българския екипаж в ADAC Opel Rallye Cup ADMV Rallye Erzgebirge в края на септември.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]