Две нови японски надежди се присъединяват към рали програмата на Toyota Gazoo Racing

Двама нови пилоти, Такуми Матушита и Шотаро Гото, влизат в програмата Toyota Gazoo Racing WRC Challenge на японския производител на автомобили. Те преминаха през изключително сериозен селекционен процес от страна на Toyota.

Процесът за откриване на таланти за третото поколение пилоти, които ще се присъединят към отбора на Toyota Gazoo Racing, стартира през септември на пистата Фуджи в Япония.

Повече от 70 човека взеха участие в първото събитие, но само шестима от тях бяха одобрени от инструкторския екип, ръководен от Мико Хирвонен.

Тези шестима преминаха през специален лагер във Финландия, където бе тествана тяхната физическа подготовка, както и получиха възможността да тестват различни автомобили с цел демонстриране на своите умения зад волана. Най-голям потенциал за топ пилоти в WRC показаха Такуми Матушита и Шотаро Гото.

Двамата са на ранен етап от своите кариери, а програмата им ще стартира през първите месеци на 2024 година. Първоначално те ще бъдат подготвени за запознаване с методиката за вземане на записки, фитнес програма и различни видове тренировки, свързани с подобряване на уменията им зад волана.

През пролетта те ще се включат в състезания, предимно във Финландия и Европа, зад волана на автомобили Rally4. Междувременно техните предшественици Хикару Коге и Юки Ямамото ще преминат от участия в състезания с Rally4 към състезания зад волана на автомобили Rally2.

„Това е третата ни селекция от пилоти за програмата WRC Challenge и първата, която успяхме да преминем през процеса по подбора по начина, по който от Toyota наистина искахме“, коментира Мико Хирвонен.

„Тази програма определено отваря вратата за млади таланти с ограничен опит. Например Шотаро се е състезавал само един сезон и ни впечатли с бързината, с която адаптираше карането си спрямо нашите инструкции. Такуми, от своя страна, се е състезавал само в едно рали, но е изключително добре запознат с техническата част и механиката на автомобила. Той се справи чудесно, карайки с добро темпо всеки различен автомобил.

„Двамата може и да нямат голям опит в състезанията, но показаха добър потенциал. Сега работата за тях започва, с фокус основно върху усъвършенстването на работата със записките, което е изключително важно.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]