Два български екипажа със заявка за рали Барум

Вчера бе публикуван официалния списък на заявените екипажи за предстоящия кръг от европейския рали шампионат рали „Барум“.

Чешката асфалтова надпревара е една от най-популярните в Европа и една от най-трудните за пилот и навигатор, като това определено ще бъде едно интересно предизвикателство за нашенци.

Своята заявка за участие е подал екипажът на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов, които ще седнат зад волана на новият за тях Peugeot 208 R2. Катето е най-опитния български състезател с цели десет участия на базираното в град Злин състезание. През миналата година, тя бе наградена с ключа на Злин и обявена за почетен гражданин.

„С голяма удоволствие се връщам на трасето – коментира Екатерина Стратиева. – Ще стартираме с новия за мен Пежо 208 R2. Определено няма да ми е лесно въпреки че, имат общи черти с С2 R2. Колата е съвсем различна от към габарити и усещане. Реално през последните години не съм много активна, което малко или много ми се отразява.

„Всеки знае че, съм пристрастена към рали „Барум“. Всъщност възможността за участие дойде в последният момент, като дори от организаторите ми се обадиха да ме питат защо още ме няма в списъка. За щастие и благодарение на много хора, които ме подкрепиха, ще участвам за единадесети път. Благодарна съм на Petrol, на спонсорите ни и на всички фенове за съдействието.

„Миналата година ми дадоха ключа на града и тази възнамеравам да опитам да отключа вратата“, шеговито заключи Стратиева.

Въпреки заявката Гиргоров няма да стартира на рали „Барум“

В опит за продължаване на своята програма в европейския рали шампионат, дуото на Григор Григоров и Янаки Янакиев също подадоха своята заявка за участие. За съжаление обаче поради финансови причини екипажа на АСК „Енекод“ няма да пътува до Злин.

„За съжаление не успяхме да намерим средства за да вземем участие – разясни Григоров. – Чувствам се доста неприятно от това. Справихме се доста добре на Канарите и направихме добър старт на сезона. Имайки това в предвид, очаквахме различен развой на събитията, но уви не се случи така.

„Поради неразбориите в спорта и федерациите ние изгубихме някои от нашите партньори, които вече нямат желание да работят с нас.“

Това трябваше да бъде първото стъпване на Гиргоров в чешкото рали, но уви неяснотите в родния ни спорт продължават да влияят на инвестициите в него, като така губим всички.

Общия брой на заявените за ERC екипажи е 137, сред които са имена като Алексей Люкянук, Лукаш Хабай, Ян Копецки, Крис Инграм, Мариян Гриебел, Николай Грязин, Войтех Щайф и др. Самата надпревара стартира на 16 август.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]