Дани Сордо повежда в Испания

cuu86-2vmaaeqwp

Дани Сордо и Марк Мартин успяха да си извоюват лидерската позиция след един изключително непредвидим първи ден от рали „Испания“.

Доста сериозните дъждове превърнаха каталунските макадамови етапи в истински кални бани с множество локви и доста дълбоки коловози. Това обаче не попречи на Дани Сордо да поведе колоната с актив от 17.0 секунди пред Себастиан Ожие, отключвайки големите надежди на испанските фенове за испански победител на рали „Испания“. Това е нещо което не се е случвало от 21 години.

cuxfkzkusaablxh

Лидерът в шампионата Себастиан Ожие стремглаво се е запътил за поредната си световна титла, а Тиери Ньовил водеше в сутрешните минавания. Дани Сордо бе безапелационно бърз следобед, като спечели две етапни победи изкачвайки се от четвърто на първо място.

„Това ми е мечта- заяви Сордо, който се надява да се превърне в първият испанец победил в домашната надпревара от победата на Карлос Сайнц през 1995. Искам да благодаря на отбора за перфектно свършената работа по колата.

„Утре трябва да продължим в същият дух и да види какво ще можем да направим. Остават ни още два дълги дни, но днес бе невероятно.“

Себастиан Ожие успя да издържи на може би най-тежките условия през този сезон стартирайки от първата позиция. Следобед французина заяви че, ще се бори просто да оцелее в това състезание.
Андреас Микелсен завърши вчерашният ден на трета позиция, изоставайки с 18.1 секунди зад Ожие. Норвежецът преодоля проблеми със спирачките следобед и на два пъти си помисли че, е спукал гума.

ap-1puwnhepn2111_thierry_neuville

Дуото Ньовил и Падън са разделени от 1.2 секунди на четвърта и пета позиция. Ньовил водеше в класирането след SS2, но завъртане в SS5 и удряне в дърво му коства лидерската позиция. За радост белгиецът се размина само с липсваща предна броня.

Хейдън Падън от своя страна имаше проблеми с анти-лаг системата на Hyundai i20 WRC през целият ден.

cuwdww2xgaeyw-b

Крис Мийк обърна през таван своят Citroen DS3 WRC още в първият етап за деня след удар със задницата на автомобила. Пилотът на Citroen Racing успя да се изкачи до седма-та позиция пред съотборникът си Крейг Брийн, който има десет секунди наказание поради закъснение при излизане от зоната за смяна на гуми. От Танак и Ерик Камили затварят челната десетка, а Мадс Остберг е шести на 6.8 секунди от Хейдън Падън.

След един доста предизвикателен сервиз снощи, отборите са подготвили своите автомобили за следващите два асфалтови дни, като днес на екипажите им предстоят 139.18 състезателни километра разделени на осем специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]