Дани Сордо поведе в едно драматично рали Азорски острови

Дани Сордо
Снимки: FIA ERC

Първия ден от 55-тото рали „Азорски острови“ завърши по уникален начин, след като първите три екипажа завършиха в разлика от едва 4,5 секунди. След шест етапа изпълнени с изключително много драма Дани Сордо и новия му навигатор Кандидо Карера са лидери в надпреварата.

Заводския пилот на Hyundai Motorsport в световния рали шампионат кара за MRF Tyres в португалското рали правейки страхотно състезание за индийския производител на гуми. Неговия аванс пред лидера в шампионата Андреас Микелсен е от 4 секунди, докато местния фаворит Рикардо Моура е на едва 0,5 секунди зад норвежеца в битка до последната отсечка.

Сордо, който за пръв път участва в рали „Азорски острови“, започна второто минаване през предпоследния етап с изоставане от 29,1 секунди зад временни лидер и десеткратен победител в това рали Моура. Страхотната атака от страна на испанеца му помогна да намали изоставането си с на едва 6,4 секунди преди старта на последния супер специален етап за деня. Именно в него Моура се оплака от многото прах по трасето и изгуби своята първа позиция.

„Деня бе добър и в края му се на първо място – коментира Сордо. – Микелсен е много близо зад нас и Моура също ще бъде много бърз, битката ще бъде тежка. Условията бяха много трудни и с мъглата, както и с дъжда бе още по-сложно. От друга страна имаше много фенове по трасетата. Доволен съм от работата ни с отбора, работим много добре и събираме важна информация за гумите. Утре деня ще бъде тежък и интересен.“

Зад волана на своята Skoda Fabia Rally2 evo Моура бе най-бързия пилот почти през целия задавайки темпото. За съжаление обаче не успя да отговори на Сордо, особенно след като получи и повреда в чистачките на своя автомобил.

„Условията бяха трудни през сутрешните минавания, но сме виждали и по-лошо – разясни Моура. – Принципно бих казал, че за новобранците е още по-трудно, но Сордо и Микелсен постигнаха нещо което никой не бе правил от доста време. Последното рали в което участвах бе преди два месеца, а преди това не съм се състезавал от почти две години и половина и затова съм доволен, че мога да поддържам толкова високо темпо.“

Намиращия се на трето място Андрас Микелсен записа две етапни победи днес, но много малко не му достигна за да поеме челото заедно със своя нов навигатор Елиат Едмондсън.

„Условията бяха невероятни – коментира Микелсен, който имаше проблеми с чистачките на своя автомобил загубвайки изключително много време още в самото начално на надпреварата. – Първия етап бе много мъглив и дъждовен и чистачките не можеха да работят толкова бързо за да чистят водата от предното стъкло затруднявайки нашата видимост. Във втория етап дори спряха да работят и трябваше да карам като костенурка с 5 км/ч. защото не виждах почти през цялото време.

„Още сме в играта заради проблемите на другите. Може да натиснем повече, но условията са толкова трудни, че те е страх през цялото време дали няма да те издърпа в страни от пътя някое голямо петно кал.“

Ефрен Ярена, който също имаше проблеми с чистачките, завърши първия ден от рали „Азорски острови“ на четвърта позиция бивайки най-бързия пилот в ERC-Michelin Talent Factory с аванс от 38,7 секунди пред намиращия се на пето място Ерик Цайс. Зад родения в Злин, че с изоставане от 0,9 секунди завърши Миколай Марчик.

Най-драматичен бе деня на Алексей Люкянук, който спука гума още в първия специален етап. Руснакът трябваше да спре да смени гумата, което му коства над минута и половина изоставане. В SS3 обаче извади голям късмет, като бе доста близо от това да тотализира за втори пореден път своя C3 Rally2.

В обедния сервиз неговите механици направи чудо в това да върнат автомобила на трасето, все пак закъсняха и Люкянук записа още 20 секунди наказание към своето време. В края на вчерашния ден той се намира на седма позиция и изостава с 1:37,9 минута зад челото.

Умберто Скандола е осми пред Луйс Рего и мексиканеца Бенито Гера, който за пръв път участва в ERC.

Днешния съботен ден е с дължина от 89,84 състезателни километра, като екипажите ще преминат на два път през унилкания етап Sete Cidades преминаващ по ръба на вулкан.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]