Дамиано Де Томасо спечели рали Рим

Снимки: RedBull Content Pool

Дамиано Де Томасо и Глория Аскалоне (Skoda Fabia Rally2 evo) спечелиха тазгодишното юбилейно издание на рали „Рим“, след като временните лидери Андреа Кругнола и Елиа Омето Пиетро (Citroen C3 Rally2) получиха странни технически проблеми.

Местната звезда Де Томасо започна уикенда като лидер спечелвайки първите пет етапни победи в събота. По-късно обаче Кругнола го изпревари поемайки челото с аванс от 9,8 секунди след края на деня. В неделя де Томасо изгуби още време, като разликата им с Кругнола се увеличи на на 10,9 секунди след края на първата отсечка за деня. Временния лидер за съжаление получи повреда в педала на газта на своя Citroen при първото минаване през най-дългата отсечка от ралито 32,3 километровата Рока ди Каве – Субиако 1.

В обедния сервиз проблема бе отстране, но изоставането спрямо челото на Кругнола бе от огромните минута и половина. Симоне Кампедели се превърна в най-близкия преследвач на Де Томасо. Пилота на MRF успя да навакса 10 секунди от изоставането си, но това не му бе достатъчно за да вземе победата.

Нямам думи с които да опиша чувствата си – коментира Дамиано Де Томасо – Много съм щастлив и искам да благодаря на гумите на Pirelli и на моите механици. Наслаждавах се на всеки един етап и гумите ни бяха много добри.

Френската звезда Йоан Бонато се намираше в дуел с лидера в шампионата Ефрен Ярена за третото място. В крайна сметка двамата завършиха в разлика от едва 0,2 секунди в полза на Бонато. Въпреки че не се качи на подиума, Ярена увеличава драстично аванса си с цели 58 точки в битката за титлата. Чисто математически Нил Соланс и Симоне Темпестини могат да притиснат пилотът на MRF Tyres, но до края на сезона остават едва 70 точки за разпределяне и задачата им ще бъде изключително трудна.

Челната петица се затваря от изпадналия в класирането Андреа Кругнола, който завърши пред Симоне Темпестини. Румънската надежда спечели ERC-Michelin Talent Factory категорията с което получава безплатно 32 гуми на френския производител за последните два кръга от ERC.

Миналогодишният победител и тазгодишен фаворит Джандоменико Басо за съжаление трябваше да отпадне от надпреварата, след края на SS9. Един етап по-рано известния с участията си в България италианец попиля летящия финал на отсечката след грешка от негова страна един завой по-рано.

Хавиер Пардо Сиота, Грегор Гризиб, Миклош Ксомос и Томасо Циюфи затварят челната десетка.

Европейския рали шампионат ще се завърне в нашето полезрение в края на следващия месец с рали „Барум“ (26-28 август).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]