Дали бъдещето на Ситроен в WRC е под въпрос след преместването на Матон във ФИА?

Преди няколко дни на уебстраницата на английското издание BelfastTelegraph (линк към материала) бе публикувана статия от журналиста Сами Хамил, който е известен в моторспорт средите със своите близки отношения с Крис Мийк. В  материалът той разказва подробно за отношенията между Мийк и Ив Матон през годините.

„Отношенията между Мийк и Матон датират още от дните на Мийк в JWRC категорията – разяснява Сами Хамил в своят материал. –  Именно Матон подканва Мийк да вземе участие през 2006 на рали „Улстер“ зад волана на C2 S1600 с което блесва пред световната публика поради способността си да поведе в ралито, макар и за кратко, с видимо неконкурентен автомобил.

В края на 2011, когато програмата на Мини в WRC приключи с гръм и трясък, именно Матон бе, човекът който предложи на англичанинът да се превърне в тестови пилот на Ситроен. Така през 2013 белгиецът даде шанс на Мийк да покаже на какво е способен на рали „Финландия“ и „Австралия“, което го доведе до позицията на пилот номер едно.“

Хамил твърди, че излизането на Матон, проблемите с C3 WRC и оставащите едногодишни договори на Мийк и Брийн водят до една доста интересна нова посока за групата PSA.

Според теорията му за новата посока, след като Ситроен и Пежо обединиха своите спортни програми в една, плюс прекратяването на програмата на Пежо в Дакар, то това ще доведе до влизането на самите Пежо в WRC и то не по-рано от 2019. Тези твърдения на журналиста може спокойно да ги наречем спекулативни, но всепак човек не знае какво може да се случи до 2019.

Дали така ще се случат събитията още не е ясно, като само и единствено времето може да отговори на този въпрос.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]