Дави Жене триумфира в Канада

click

Французинът Дави Жене спечели в седмият кръг от световния шампионат по раликрос в Канада. Втори е пилотът на Marklund Motorsport Топи Хейкинен следван от съотборникът си Танер Фауст. Настоящият световен шампион Петер Слоберг не успя да се класира за финала, което се случва за пръв път от както норвежецът носи титлата. Въпреки това пилота на SDRX води в шампионата при пилотите с 46 точки. Докато отборът на Жене, Team Peugeot-Hansen, излиза с 2 точки зад лидерите в шампионата при отборите Olsbergs MSE.

click„ След победата ми в Германия си казах че, ще бъде доста трудно да повторя това отново- просто не очаквах да се повтори толкова скоро,” заяви Жене, който взе и купата Monster Energy Award за най-бързо стартиране в състезанието. „ Въпреки че спечелих, бе доста тежък уикенд за мен. Не успях да намеря правилният ритъм по време на маншовете, както и не бях доволен от стартовете си от място. За полуфинала успях да подобря всяка една моя обиколка, което ми даде допълнително увереност. Съжалявам за Тими, той се класира на топ позиция след маншовете свършвайки брилянтна работа. Надявам се да се завърне още по-силен и да спечели в Норвегия.”

Втория Топи Хейкинен, също говори за подобни проблеми по време на маншовете. „ Беше труден уикенд, това трасе е много технично и не позволява никакви грешки,” призна си финландецът. „ Имахме няколко технически проблема през първия ден и нищо не вървеше по план за нас. Днес всичко бе доста по-добре, на четвъртия манш бяхме четвърти. Стоях далеч от проблеми през полуфиналите и успях да стигна до втората редица на финала, което ми даде добър старт.”

click3

Водещият на американския „Top Gear” Танер Фауст затвърди двойният подиум за Marklund Motorsport със своето трето място. Фауст, който взе победата във финландският кръг през миналата година, имаше проблеми със сцеплението през първия ден, но днес успя да се справи доста добре с него. „ Постоянните пилоти са много бързи, в World RX е пълно с талантливи пилоти. Отнеми сравнително време, но финалният резултат е налице. Радвам се да бъда на подиума, още повече редом до моят съотборник Топи.”

Безспорно най-впечатляващото каране през уикенда бе на Томи Рустад, който направи своят дебют за Muennich Motorsport. Разменяйки своето Polo за Audi S3, Рустад взе победата в своят полуфинал и успя да класира за финала отборът си.

„ Усещането е все едно съм спечели от лотарията, след като спечели в полуфинала,” обясни Рустад, който до момента е втори в европейският шампионат по раликрос. „ За пръв път се качих на audi-то вчера и да стигна до финала е истински бонус. Отборът е свършил брилянтна работа- те са големи професионалисти и за мен бе удоволствие да работя с тях.”

click2Затваряйки челната петица е пилотът на Ford Olsbergs MSE Андреас Бакеруд, който е единствения пилот участвал във всички финали през тази година. Норвежецът показа добра увереност и взе втората позиция в класирането на шампионата излизайки пред Йохан Кристоферсон. Съотборникът на Бакеруд Рейнис Нитис, отпадна на полуфинала след удар с Тими Хансен , което доведе до счупване на неговото окачване. Пилотът на EKS Матиас Екстрьом, бе на път да завърши в челната тройка, но завъртане на финала го лиши от това. Британския пилот Лиан Доран, който си партнира с Петер Солберг в SDRX, не успя да се класира за полуфиналите след множество технически проблеми. Националните надежди на Канада Лп Думолин и Патрик Карпентиер ги сполетя почти една и съща съдба, след като и двамата отпаднаха.

В RX Lites International Cup победител бе Оливер Ериксон. Французинът Сирил Раймонд завърши на второ място, въпреки счупеното си окачване на финала. Канадецът и пилот от NASCAR Андрю Рейнджър завърши на трета позиция.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3295 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]