Грязин задава темпото в ултра бързото рали Лиепая

01-Nikolay-Gryazin-scaled.jpg

Николай Грязин завърши първия ден от рали „Лиепая“ по впечатляващ начин на първа позиция. Руснакът взе всичките четири етапни победи завършвайки деня с аванс от 10,6 секунди зад волана на своето Polo GTI R5.

Заедно със своя навигатор Константин Александров, Грязин ще се опита да се оттърси от несгодите си на рали „Полша“ и ще се бори да запише първата си победа през сезона в ERC.

„Доволен съм от това, че успяхме да задържим позицията дори и със затрудненията със сцеплението които имахме – коментира Грязин, който живее в Латвия и се състезава с латвийски лиценз. – Надявам се, че утре ще бъде по-лесно.“

Петкратия победител в кръгове на ERC Крейг Брийн завърши първия ден на втора позиция пред Ефрен Ярена, като разликата между двамата е от 13,7 секунди. Битката между двамата се очаква да продължи и днес, като испанеца ще се опита да притисне пилотът на MRF Tyres.

Настоящия европейски рали шампион Алексей Люякнук се намира на четвърта позиция с изоставане от 25,5 секунди зад сънародника си Николай Грязин.

„Етапите са фантастични и интересни за каране, но същевременно е доста хлъзгаво и лесно може да усетиш къде губиш време – разясни Люкянук, който стартира десети по трасето вчера. – Направих само една грешка днес и като цяло се справихме добре.“

Вдъхновен от първия си подиум в родното си рали „Полша“ Мико Марчик затваря челната петица доволен от положените усилия. Фабиан Крейм, трикратния рали шампион на Германия, изгуби важни секунди след като пропусна един от разклоните. Той се намира на шеста позиция на 9,2 секунди от Марчик. На седмото място на едва 0,2 секунди зад Крейм се намира Оле Кристиян Вейби.

Норвежецът имаше проблеми, след като поп-оф клапа на турбото на неговия i20 R5 му даваше проблеми.

Андреас Микелсен даваше времена в топ три през целия ден, но за съжаление получи една минута наказание заради закъснение при старта на SS2. Така той се намира на осма позиция с изоставане от 1:13.7 минути от челото. Според норвежеца наказанието му е неоснователно защото е пречинено от процедурна грешка от страна на организатора преди старта на етапа. От Toksport WRT са подали жалба срещу решението на спортния директор на надпревара и причините за забавянето ще бъда допълнително разследвани от стюардите.

Ерик Пиетаринен диша зад врата на единадесетото място зад Нил Солас, докато чилиеца Емилио Фернадес се намира на дванадесетата позиция.

Днес на екипажите им предстоят 90 състезателни километра, като първия етап стартира от 09:00 ч. българско време. Можете да гледате на живо и безплатно предвидените за излъчване етапи от нашата страница (тук).

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]