Грьонхолм тества новия Протон R5 в Уелс

Двукратният световен рали шампион Маркус Грьонхолм прекара цял ден в Уелс за да тества новия автомобил на Протон Iriz R5.

Грьонхолм, който има сериозен опит в тестването на R5 автомобили подпомагайки разработването на Шкода Фабия R5, освен че помага и на Протон е и един от избраните пилоти да разработват новата машина на Фолксваген.

Грьонхолм реши да разкрие пред медиите какво представлява автомобилът на Протон.

„Да карах колата, но не искам да разкрива много –  обрано обяснява легендарният пилот пред английското издание Аутоспорт.  – Тестът беше частен и мина добре. За бъдещото нямам какво да коментирам.“

Крис Мелорс, човекът отговарящ за разработването на автомобила, обаче разкрива малко повече за случилото се по време на теста.

„Много, много сме доволни от работата на Маркус – коментира Мелорс. – Той кара колата ни цял ден и успя само и единствено да намери малко области по които искаше да работим.

„Да седне такъв човек зад волана на колата ни, която още едва има 1000 тестови километра и да ни даде позитивни новини е много важно за нас. Ние много искаме да продължим работата си с него и изглежда, че и той има такива желания.“

Очакванията са новата машина на Протон да направи дебютът си в началото на следващият сезон. Самата кола разполага с трансмисия от Xtrac, амортисьори Reigier, електроника от Cosworth, Brembo спирачки и двигателя на Протон Inspira, който се използва и в Митсубиши Лансър Ево Х.

Преглеждайки техническите характеристики на новата рали кола на Протон, няма как да не видим многото прилики с частният проект на шведът Томас Венг с Митсубиши Мираж R5, който излезе наяве през 2014.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]