Грьонхолм стартира официално с Hyundai World RX

Двукратния световен рали шампион Маркус Грьонхолм официално представи своя отбор в световния рали крос шампионат.

GRX Taneco ще вземат участие в шампионата с два бивши WRC автомобила на Хюндай Моторспорт, трансформирани в суперкар бегачки. Техни пилоти ще са трикратния европейски рали крос шампион Тимур Тимерзянов и сина на легендарния рали пилот Никлас Грьонхолм.

Отбора на Грьонхолм адаптира две шасита от 2016, които наскоро закупиха от директно от Хюндай. В миналото шефа на корейския тим Мишел Нандан е работил редом с Маркус Грьонхол през годините на финландеца в отбора на Пежо.

„Ние решихме да използваме i20 за нашата програма поради предишните ни отношения с Мишел Нандан – коментира Грьонхолм. – Ние имаме добра връзка с Хюндай, но не разчитаме на никаква заводска подкрепа, като някой отбори в световния рали крос. Въпреки това, ни е разполагаме с много ценна информация с която се добихме при купуването на колите.“

Очакванията са отбора да започне тестовете в следващите няколко дни, като баща и син Грьонхолм, редом с Тимерзянов ще работят по разработването на автомобилите.

„За сега колата изглежда доста добре – допълни летящия финландец. – Очакваме да започнем тестовете в рамките на следващите две седмици, като съм доста уверен. Заложихме няколко нови решения невиждани до сега по колите и нямаме търпение да стъпим на трасето.

„Знаем, че Тимур може да постига резултати и Никлас работи много здраво през зимната пауза. Ще бъда изненадан ако имаме възможността да се борим понякога редом до големите момчета.

„Първата ни цел е да участваме в полуфинали, после ще се целим във финал и подиум. Мисля, че това напълно постижимо.“

Руснакът Тимерзянов ще вземе участие в пети различен отбор от началото на своята кариера в World RX, като самия той твърди, че е чакал от много време сделка, като тази с Грьонхолм.

„Чакам тази възможност от доста време, може би от края на 2014 – разясни руската ракета. – Това е голяма стъпка към бъдещето за отбора и за развитието на новата кола.“

Колите са разработени със съвместното участие на SET Promotion, чиито собственик Джуси Пинимаки ще бъде мениждър на GRX Taneco.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]