Готов ли е световния рали шампионат за нова японска звезда?

За една от най-известните нации в автомобилната индустрия определено репутацията на Япония в световния рали шампионат би трябвало да е на доста по-високо ниво. Уви не е така, но младият Такамото Катсута определено е готов да промени това. 24 годишният пилот е част от програмата за развитие на млади пилоти на Тойота и през миналия уикенд счупи статуквото на рали „Швеция“ с победата си в WRC2.

Да определено не всеки ден не скандинавец печели в това рали, но никои не е очаквал, че човек от страната на изгряващото слънце би триумфирал в задния двор на една изключително силна скандинавска конкуренция.

Благодарение на програмата в която участва младия Катсута, той има възможността да тренира редом до редовните пилоти на Тойота в WRC Яри-Мати Латвала, От Танак и Есапека Лапи, като представянето му в Швеция определено скъси дистанцията до качването му зад волана на Ярис WRC. Интересен факт е, че японецът разчита и на Мико Хирвонен в подготовката си за рали „Швеция“.

Ето какво трябва да знаем за него:

Такамото Катсута (или Така) е бил обречен през целият си живот да бъде част от рали обществото. Неговия баща Норинико Катсута е осемкратен национален рали шампион на Япония, а последната си титла спечели през миналия сезон. Преди баща му и дядо му има голям опит в рали надпреварите, като понастоящем е една от ключовите фигури задвижващи спорта в Япония.

Състезателната кариера на Катсута започва на 12 годишна възраст с картинг. На 18 той печел Формула Челиндж Япония. След това взима участия във Формула 3, но неговата страст винаги остават ралитата. По време на последният си сезон във Формула 3, Катсута се качва зад волана на Тойота GT86 взимайки победата в своя клас в първото си рали. След това той разбира за програмата на Тойота и прави всичко възможно за да бъде избран за нея.

2015 е годината в която Така подписва договор за участие в програмата, която се ръководи от самия Томи Макинен. Заедно с него влиза и синът на още една японска рали легенда Хироки Арай, чийто баща Тоши има 86 старта в WRC и бива част от заводският отбор на Субару.

Въпреки че, кара за Тойота, Катсута взима участия в WRC кръговете зад волана на Фиеста R5. Причината е повече от ясна. От Тойота за сега нямат R5 автомобил, което принуждава Катсута и Арай да се състезават с подготвени от Тони Гарденмайстер Форд фиести.

Младата надежда на японския тим от няколко години живее в Ювяскула, столицата на рали „Финландия“, като участието му в Швеция е неговото седмо в кръг от WRC. От както живее във  Финландия, протежето на Тойота взима редовно участия в националния шампионат на скандинавската държава, включвайки и няколко участия на сняг, като дори през миналия месец той се състезава в рали „Арктик“ базирано в Рованиеми, официалния дом на дядо коледа.

През сезон 2018 Катсута ще вземе участие във всички европейски кръгове освен рали „Германия“, като за сметка на това той ще увеличи опитът си благодарение на селектирани участия в националния рали шампионат на Италия.

Томи Макинен в отговор на евентуално сядане на Така в Ярис WRC: „Планът е за вероятното влизане на Япония в календара през 2019, това би било най-правилния начин, ако се случи. Но може би това ще се случи по-рано. Нека видим…“

Както знаете от нашите предишни материали Япония също има огромен интерес да се завърне в шампионата, като основен двигател зад това е разбира се Тойота, които твърдят, че разполагат с рали в близост до Токио.

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]