Говорихме с Краси Славчев от KS Photography, за това какво е да си фотограф с бензин в кръвта.

Крум Дончев/Петър Йорданов, позират пред Краси на Рали Сливен 2013.

Всички ние гледаме с удивление интересните снимки от всяко едно рали, планинско или писта по света и у нас. Но малко са хората които знаят колко им коства на тези автоманиаци да хванат перфектният момент за някакви си стотни от секундата. Не е лесно да си фотограф в такъв вид спорт, като автомобилния. Една добре направена снимка за хората с апарат в ръка като Краси от KS Photography, е еквивалентно на качването на стълбичката за автомобилните състезатели.

„Кефът цена няма“, заяви нашият събеседник докато ние се опитвахме да разберем какво го тласка към тази пълна с преживявания дейност.

От колко време се занимаваш с фотография?

По-специално с фотография от 2012 година. Преди това няколко години снимах с видеокамера. Иначе първата ми снимка на състезателен автомобил е през 1993-та година когато изхабих цяла лента на Скина-та.

Една от първите снимки на Краси.

Кой те запали по ралитата?
Благодаря за хубавия въпрос. Който обаче няма еднозначен отговор. Това е все едно да обясня как се кара колело. Да, пазиш равновесие, но как. Същото е и със ралитата. Не знам защо ги обичам, но знам, че го правя от малък. В края на 80-те години колите минаваха край нашия блок. Мислех, си че се състезават в града. Не знаех че правят просто преход до етап. Бяха най-вече Лади. Харесваха ми. Гледах ги през прозореца или на булеварда. Вече знаех, че този спорт е моя спорт. Първата ми истинска среща очи в очи е 1993-та година, едва 14 годишен „случайно“ се изправих срещу Форд Ескорт Косуърт на Георги Петров. Уникална кола и до ден днешен. След това мириса на бензин, на спирачки, шума на бързите автомобили. Всеки, който чете тези редове и е почитател ще разбере. Вече 20 години тръпката не намалява и се надявам това да бъде още много години така.

Kой ти е Любимият Български рали пилот, или имаш повече от един?
Всички състезатели са ми любими поради факта, че харесвам това което правят. През различни години най-голямо впечатление са ми направили Георги Петров, Георги Василев, Ясен Попов и най-вече в последните 10 години Димитър Илиев.

Какви планове имаш за сезон 2014?
Да развивам любимото си занимание и да правя още повече снимки.

Какво ти е отношението за това на къде се развива спорта у нас?
Спорта върви уверено надолу, но все пак има отделни индикации, че нещата може и да не бъдат толкова зле и въпреки това ние ще продължим да подкрепяме българския автомобилен спорт с цялата си любов и ентусиазъм.

Миналата година правихте заедно с други ентусиасти на спорта, един доста подробен гид с информация за Рали Сливен, за тази година какво може да ни кажеш?
Тази година Информация за Зрители отново ще бъде изготвена заедно с моя екип от големи ентусиасти. Ще включва нови неща, които ще бъдат интересни за зрителите. Когато дойде време ще станат известни.

Снимка от Рали Хеброс 2013.

Имаш ли любим момент или опасна случка от някое рали?
Любимия ми момент ще остане в историята с минаването на Волкан Ишък на сеирджийския завой през 1997-ма година. Невъзможно да се опише с думи. Друг интересен и опасен момент беше през 2004-та година на същия този завой като Крум Дончев пропадна надолу между дърветата и трябваше да му дадем кураж да продължи. Освен това и да извадим колата. Най-опасния момент обаче си остава 2009-та когато Чоко полетя с колата си към нас и всичко се размина на сантиметри. Спорта е както вълнуващ така и много опасен. Затова стойте на безопасни места.

Мислиш ли че, българската публика е на ясно с рисковете в спорта и като цяло, дали според теб е добре информирана от страна на медиите?
Никаква информираност за случващото се в спорта. Само 1-2 сайта се грижат за това, което е крайно недостатъчно. Няма как да се спечели публика без медия. Затова и ние от KS Photography се стараем да допренесем. За рисковете имам собствено мнение и то е, че всеки зрител носи сам риска и е негов дълг да се пази от опасностите, които може да донесе преминаващия автомобил. Ролята на маршалите е само да напомнят това на самозабравила се публика.

Още снимки можете да видите тук или на адрес:http://krasislavchev.wordpress.com/

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]