Гийом Де Мевиус води в Дакар 2024 след борба за оцеляване

Снимки: RedBull Content Pool

Пилотът на Overdrive Toyota, Гийом Де Мевиус, записа своята първа етапна победа в рали „Дакар“ в първия етап от тазгодишното издание на надпреварата от Ал-Ула до Ал Хенакиа. Той достигна до финала с почти две минути по-добро време от пилота на Audi Sport, Карлос Сайнц. С трето време е Жиниел Де Вилиерс, който кара за Toyota Gazoo Racing.

Днешните 414 състезателни километра се оказаха сериозно предизвикателство за всички участници. След старта в Ал-Ула, екипажите преминаха през стандартни пясъчни каньони, преди да се изправят срещу един нетипичен за рали „Дакар“ терен.

Маршрутът ги отведе в огромно поле от застинала лава, което бе осеяно с множество камъни. Това доведе до множество сътресения в класиранията на различните категории. Едно такова бе двете спукани гуми за Насер Ал-Атия, който поради липса на повече резервни трябваше да кара повече от внимателно.

„Спукахме гума на два пъти още в първите петдесет километра от етапа. След това нямаше как да атакувам и ние просто гледахме да достигнем финала. Въпреки това съм доволен, че се справихме с тези трудни условия. Определено не ни бе лесно в последните 150 километра“, коментира Насер Ал-Атия, който завърши деня на 22-ра позиция с изоставане от почти 25 минути.

Битката за етапната победа започна с атака от страна на Матияс Екстрьом, който водеше в класирането с аванс от две минути след първите 170 километра. Междувременно неговият съотборник Карлос Сайнц започна да наваксва, успявайки да поеме челото с преднина от осем минути в следващите 56 километра, след като Екстрьом видимо намали темпото. От този момент се възползва и Гийом Де Мевиус, излизайки на второ място. До края на етапа Мевиус успя да се справи и със Сайнц, за да запише първата си етапна победа.

Проблеми днес имаше и Себастиен Льоб, който завърши на деветнадесета позиция с изоставане от почти 23 минути спрямо Де Мевиус.

Френската рали легенда спука гума и трябваше да отстранява повреда в окачването на своя автомобил.

„Да слаломираш с 30 километра в час около камъни определено не бе забавно. Знаехме, че този етап няма да бъде интересен за каране, но трябваше да го преминем. Успяхме да достигнем финала, но имахме проблеми, които ни костваха 20 минути. Беше същински ад, надявам се да успеем да избегнем спукване на гума за в бъдеще“, коментира Себастиен Льоб.

В подобна ситуация беше и легендата на рали „Дакар“ Стефан Петерханзел. Той също спука две гуми, което го накара да намали темпото. Към момента той изостава с цели 32 минути от лидерите.

Утре на състезателите в тазгодишното издание на рали „Дакар“ им предстоят 463 състезателни километра до Ал Дувадими, където ще се срещнат за пръв път с пясъчните дюни.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3226 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]