Георг Линамае печели рали Естония след обрат в последния етап

Георг Линамае и Джеймс Моргън (Toyota GR Yaris Rally2) успяха да превърнат своето изоставане от 9,3 секунди преди вчерашния неделен пауър етап в победа, след като записаха с цели 11,5 секунди по-добро време от временните лидери Роберт Виврес / Крей Дрю (Škoda Fabia RS Rally2). Дуото на RedGrey Team стартира в изключително мокрия пауър етап с меката смес на гумите Michelin което им донесе и победата.

„Не мога да повярвам. Дадох всичко от себе си. Пауър етапът беше пълна лудница мисля, че имах моменти буквално на всеки завой. Това беше етапът в който съм рискувал най-много в моята кариера. След последната отсечка знаехме, че имаме огромно предизвикателство пред нас. Бяхме наясно, че избора ни на гуми ще ни се отплати и именно това се случи. Битката беше невероятна, това бе едно от най-забавните ми преживявания зад волана на рали автомобил“, коментира на финала Георг Линамае.

Неделния ден за Роберт Виврес започна с увеличаване на аванса си от 1 на 4,6 секунди след първата отсечка за деня. В следващите три етапа преднината му се увеличи на 9,3 секунди, но в пауър етапа не успя да запише достатъчно бързо време за да вземе победата.

„Така трябваше да се случи. В някои места натискахме много, в други трябваше да сме по-бързи. Определено не беше лесно за никой. Трудно се караше, но ние се справихме сравнително добре“, разясни Роберт Виврес в края на състезанието.

На трета позиция в генералното класиране на рали „Естония“ завърши Николай Грязин с новия му навигатор Андрес Малкиерс. Българския пилот използва естонското рали за да се подготви за предстоящите няколко високоскоростни макадамови кръг в WRC.

„Изгубих тотално усещането към колата. Заложихме на твърдите гуми, което може би не бе правилния избор. Искаше ми се да натисна в последния етап, но когато не усещаш колата няма смисъл да го правиш“, коментира на финала Николай Грязин, който прекара целия уикенд в намирането на правилните настройки на своя Citroën C3 Rally2.

Мадс Остберг завърши на 12 секунди зад Николай Грязин изкачвайки се с две позиции в последните три етапа благодарение на отпадането на Мико Хейкила, който имаше проблеми с двигателя на своята Toyota GR Yaris Rally2, и изгубилия много време в пауър етапа Мико Марчик.

Зад норвежеца на пета позиция завърши Хейдън Падън. С този си резултат кивито успя да излезе начело в класирането на шампионата, като в момента има 10 точки повече от Матеу Франчески, който завърши на десето място в генералното класиране на рали „Естония“.

Джон Армстронг, Мико Марчик и Гегор Джийт затварят челната деветка пред Франчески.

Следващия кръг от европейския рали шампионат е асфалтовото рали „Рома ди Капитале“, което ще се проведе в дните 26-28 юли.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]