В WRC се страхуват от доминация на Хюндай при евентуален четвърти автомобил

Потенциалното увеличение на „ескадрилата“ на Хюндай с четвърти автомобил и в ръцете на Андреас Микелсен, отключи страховете на отборите за евентуална доминация тип Фолксваген.

Не е тайна за никого че, Микелсен е в активни преговори с корейският тим дори и от отборът да не дават такава важност на този факт. Тимът вече има сключени двугодишни договори с Тиери Ньовил, Хейдън Падън и Дани Сордо, като благодарение на Микелсен конкурентните отбори имат опасение, че Хюндай ще са непобедими в борбата за титлата при производителите при евентуалното му наемане.

„Току-що излязохме от период на сериозна доминация и сега трябва да си зададем въпросът, дали ще бъде добре за спорта ако отново се въвлечем отново в тази насока- коментира източник на английското издание Autosport. – Ако Микелсен подпише с Хюндай, ще бъде много трудно за другите да се борят за титлата.

„Пазарът на пилоти за сега е слаб. Разполагаме с много пилоти, които имат желание да седнат зад воланана WRC автомобил, но в същия момент са много малко тези, които чакат и са готови да карат и имат възможността да дават мигновенни резултати на топ ниво.

„От перспективата на WRC, би било добре ако Андреас премине към Ситроен или Тойота. Това би уравновесило силите перфектно.“

Освен с Хюндай, Микелсен е и в активни преговори с Тойота за потенциално участие с японският тим още през този сезон и 2018.

Мениджъра на отбора на Хюндай Ален Пенасе е съгласен, че много отбори в момента гледат към Микелсен.

„ Така е навсякъде из сервизният парк, има доста възможности – коментира Пенасе. – В Ситроен, Крис Мийк не разполага с договор за следващият сезон, затова и те са на масата. Пилотските редици на Тойота са слаби, да постигнаха добри резултати, но всички искат да разполагат с добри пилоти.

„За Малкълм Уилсън нещата са малко по-прости, той разполага с Ожие и Танак. Да, Танак е впечатляващ, но може би още не е готов още. В крайна сметка не сме единствените, които гледат към Андреас.“

Пенасе също заявява, че ако се наложи да използват четвърти автмобил, то той ще бъде от новата генерация WRC автомобили, а не както се случи през 2016 с Кевин Абринг.

„В миналото сме взимали участие с четири автомобили и можем да го обмислим като вариант- допълва Пенасе. – Нищо не е решено окончателно, но със сигурност ще е доста работа и ще изиска още по-голям бюджет.“

Мениджъра на Хюндай, също опроверга и вариантът Микелсен да допринесе с пари към бюджета на отбора.

„Няма да се случи подобно нещо. За такива подобни клиентски операции, ние разполагаме с R5 автомобил. Някои отбори дават под наем WRC автомобили, но ние не се занимаваме с това“, коментира в заключение Ален Пенасе.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]