В Унгария се стягат за финала на ERC

AUTO - ERC - RALLY HUNGARY 2021

Европейският рали шампионат (ERC) се приближава към края на своя 70-ти юбилеен сезон с четвъртото издание на рали „Унгария“. Асфалтовата надпревара е считана за една от най-предизвикателните в Европа, благодарение на разнообразието от настилки и конфигурации на етапите.

Тазгодишното издание на рали „Унгария“ ще бъде с център Ниредхаза, където ще се проведе и супер специален етап. Общата дължина на маршрута ще бъде 180 километра, който ще включва 12 специални етапа.

Характерът на етапите в рали „Унгария“ е известен с разнообразието на настилките, въпреки че събитието се провежда на асфалт. Атмосферните условия през този период на годината често правят ралито наистина трудно предизвикателство за състезателите.

Участие в събитието са потвърдили общо 83 екипажа, включително пилоти като Мадс Остберг, шампионът от WTCR сериите Норберт Мишелиц, Ефрен Ярена, Мартин Сеск, Йоан Бонато, Филип Мареш, Ерик Зайс, Макс Макрей и други.

Въпреки че победителите в ERC, ERC3 и отборната категория вече са ясни, ралито в Унгария ще определи кой ще спечели ERC4 и JERC шампионатите. Трима пилоти имат реални шансове за тези титли – италианецът Роберто Дапра, румънецът Норберт Майор и норвежецът Ола Норе.

Майор води класирането с 4 точки пред Дапра, който също се надява на успех с Peugeot 208 Rally4. Третият в шампионата, Норе, изостава само с 12 точки зад водача.

„За нас рали „Унгария“ е като домашно състезание, тъй като сме участвали много пъти тук. Желаем да спечелим ралито и сме се подготвили добре,“ споделя Майор, който завърши трети в общото класиране на румънското рали „Клуж“ през изминалия уикенд.

Дапра също взе участие в румънското рали, но завърши на пето място в общото класиране, две места зад Майор побеждавайки Мирослав Ангелов с аванс от 48,3 секунди.

„Знам, че имам възможност да спечеля тази титла. Това е голяма възможност за мен и за другите пилоти, тъй като победителят ще получи възможността да се състезава в JWRC3 зад волана на автомобил от клас Rally3.

„Рали „Унгария“ ще бъде трудно, тъй като аз никога преди не съм се състезавал тук. Знам за различните настилки, и това ме кара да се чувствам малко по-нервен от обичайното“, коментира Роберто Дарпа.

От своя страна, Ола Норе не успя да участва в състезанието в Злин преди няколко седмици поради финансови причини. В Унгария той се завръща, но ще се състезава със съвсем различен автомобил, а именно Opel Corsa Rally4 от отбора Stohl Racing.

„Успяхме да намерим бюджет и подкрепа от някои хора,“ обяви Ола Норе. „Получих изгодна оферта от Манфред Щол и ще участвам с Opel. За да спечеля титлата ще се нуждая от късмет. Възможността е тук, но конкуренцията е много силна. От началото на сезона целта ми е участие в JWRC, и имам опит с Clio Rally5 в рали „Унгария“ и през 2020 година записах добър резултат.“

Часови график

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]