Втора победа за Петерханзел – напрежението се покачва!

ap-1qqzung3d2111_stephane_peterhansel

След принудителната двудневна почивка, която се наложи заради тежките метеорологични условия в Боливия, е време да се върнем за втората и решителна седмица от състезанието.

Етапът, по който се състезаваха днес спортистите в петте категории бе създаден за много кратко време от организаторите на състезанието, като в себе си той съдържа част от етап 6 и част от етап 7. Общата дължина, която сформираха бе 161км. – пясъчни дюни, с над 600км. преход. Поради форсмажорните обстоятелства етапът днес не предостави възможност за онлайн проследяване на събитията.
В битката през втората седмица продължават 255 от 318 стартирали състезателни машини.

Мотоциклети:

ap-1qqewmh992111_sam_sunderland
Победата през днешния ден отиде на сметката на изненадата Рики Брабец (САЩ) за когото това е и първа победа в кариерата му. Той успя да надделее над Пауло Гонсалвеш (+1″44), трети остана водача в генералното класиране Сам Съндърланд (+4″43). В генералното класиране не настъпиха съществени промени в топ 5.

Давид Де Султре и Ван Бивърн получиха повреди в своите машини, пораженията по тях не са сериозни, но тъй като след този етап няма да разчитат на сервизна помощ, ще трябва да отстранят повредите сами.

Първи и след седмия етап остава Сам Съндърлан с преднина от 17″45 минути пред Пабло Куантаниля, трети е Адриен Ван Биверен (+22″16), четвърти и пети са Жерард Гаел и Матиас Уолкнър съответно на 28 и 34 минути. Битката за победата остава отворена.

Автомобили:

c1v8kdmw8aaly68-jpg
Битката при автомобилистите продължава да се засилва с пълна сила. Стефан Петерханзел успя да открадне етапната победа под носа на деветкратния рали шампион Себастиен Льоб само с 48 секунди! Трети в етапа се подреди Жинел Де Вилие на изоставане от 3″33 минути, а най – големия губещ от голямата четворка се оказа Сирил Депре изгубил 9″07 минути. Нани Рома изостана на 5″32 минути.

В генералното класиране борбата остава все така близка каквато беше и преди почивката – Петерханзел е водач след седмия етап с преднина от 1″57 минути пред Себастиен Льоб, 11″01 минути пред Нани Рома и 14″07 минути пред загубилия една позиция Сирил Депре.

АТВ:

c1wheh-wgaiff9y-jpg
При четириколките етапната победа отиде при руснака Сергей Карякин, постигайки първият си етапен успех в рали Дакар. Той успя да се наложи с 2″59 минути пред Аксел Дютре и Игнасио Касале (+9″36). Така битката в генералното класиране, а водача в генералното класиране Симон Витсе днес изгуби 13″30 минути, което му костваше и първото място в генералното класиране.

Густаво Галеко и победителя в етап 5 Киис Куулън имаха сериозни технически проблеми в техните машини и претърпяха значителна загуба на време в днешният етап.

В генералното класиране на чело излезе руснака Карякин следван от Симон Витсе с изоставане от 5″16 минути, трети е Аксел Дютре на 5″20 минути, четвърти се движи Игнасио Касале на малко над 15 минути. Това е и четворката, която най – вероятно ще определи и победителя в 39-я Дакар.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]