Втора етапна победа за Себастиен Льоб. Петерханзел излиза на чело

ap-1qpzj13s12111_sebastien_loeb

Петият етап от 39-тото издание на рали Дакар, ни предостави поредната порция драма и адреналин, въпреки че етапа беше скъсен на половина въпреки лошите метеорологични условия във втората си част.

Мотоциклети:

Мотоциклетистът с най – малко проблеми през днешния ден се оказа Сам Съндърланд и заслужено спечели етапа с време от 2’21“51 часа. Голяма част от фаворитите днес изгубиха изключително много време след като буквално се изгубиха в боливийската пустош, някой от тях се отклониха с повече от 5км. от правилния път. Човекът, който „подведе крак“ с грешка в навигацията бе довчерашният лидер в генералното класиране Бареда Борт, последваха го ДеСолтре, Кантаниля, Свитко и много други, които изгубиха близо половин час в лутане. От всички карамболи най – добре се измъкнаха Пауло Гонсалвеш (+7″07 минути) и Адриен Ван Биверен (7″29 минути), които заеха второто и третото място.
В генералното класиране след вчерашните наказания и днешните проблеми с навигацията излезе Сам Съндърланд, следван на 12 минути от Пабло Кантаниля и Адриен Ван Биверен на 16″07 минути.

Автомобили:

При автомобилите победата за деня дойде при Себастиен Льоб, това бе и неговата втора победа през тазгодишното издание. Той преодоля състезателната дистанция за 2’24″03 часа. Много близо до него финишира единственият останал претендент за победата от отбора на Тойота – Нани Рома. Той изостана от деветкратния шампион само с 0″44 минути, а трети в етапа финишира Стефан Петерханзел, което пък бе достатъчно да го изведе на чело в генералното класиране. Неговата загуба бе 1″31 секунди. Четвърти остана вчерашният победител Сирил Депре с пасив от над 10 минути. Големи навигационни проблеми днес имаха Жинел Де Вилие и Мико Хирвонен, като със загубата от над половин час буквално бламираха своите шансове за победа.
В генералното класиране води Петерханзел следван плътно от Льоб (+1″09 минути), трети е Сирил Депре (+4″54 минути), а Нани Рома е единствения останал конкурент на Пежо за победата. Той губи само 5″35 минути.

АТВ:

Четириколките поднесоха поредната изненада през днешния пети ден, в който имаме пети различен победител от началото на състезанието – Кийс Кулън за отбора на Barren Racer спечели своята първа етапна победа в надпреварата. Той се наложи с време 2’57″43 часа над Густаво Галеко (+7″06 минути) и Симон Витсе (+12″57 минути). Към момента системата все още не е отчела нито една премината контрола на вчерашния победител Валтер Носиля, както и на един от лидерите Гастон Гонзалес (вероятна е и грешка в системата за следене).  Вчерашният втори Сергей Карякин днес изгуби над 25 минути в трудния за навигация етап.

В генералното класиране на чело се оказа Симон Витсе класирал се трети в днешния ден, следван от Сергей Карякин на 8″14 минути и Алекс Дютре на 10″35 минути – всички каращи машини на Yamaha. Победителят от днес Кулън е на 6-то място в класирането на 1’07’57 часа, като 1’07’00. от тях са получени от наказание.

Камиони:

Малко преди финала за групата на фаворитите миналогодишният победител Жерард Де Рой завърши може би първият си безпроблемен етап в тазгодишното издание, като по всяка вероятност ще спечели днешния етап с време от 2’39″12 часа. Негови подгласници към момента са пилотите на Камаз – Едуард Николаев и Айрат Мардеев съответно с пасив 11″58 и 14″04 минути.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3252 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]