Връщат легендарната отсечка Онинпоя след седем години

Преди няколко дни организаторите на рали „Финландия“ обявиха официално, че връщат легендарната отсечка Онинпоя. След седем годишна пауза отсечката най-накрая ще се върне в маршрута на ралито, като дори ще се кара на два пъти. Защо обаче това се случва след толкова време?

Основната причина за премахването на 33 километровата отсечка Онинпоя по ирония на съдбата е скоростта. Рали „Финландия“ по традиция разполага с етапи в които състезателите постигат средни скорости от над 130 километра, което според ФИА е изключително опасно за публиката и състезателите.

„На практика колите бяха прекалено бързи. От ФИА казаха, че е добре да потърсим други етапи. Мисля, че средната скорост която постигнаха бе около 136 километра или нещо подобно. Средната скорост реално не говори нищо, тя е просто число“, коментира Кай Таркианен отговорник по сигурността на рали „Финландия“.

Колите днес определено не са станали достатъчно бавни за да удовлетворят изискванията на ФИА за средна скорост. За това, как точно се връща Онинпоя?

„Ще използваме шикани, мисля че ще сложим три в Онинпоя. Заедно с това ще внедрим за пръв път в историята на WRC виртуален шикан. Ние можем сами да контролираме скоростта на екипажите. Предполагам това ограничение ще е около 60-70 км/ч., не е нужно да намаляме скоростта значително.

„Ще има 200 метрова права и състезателите ще трябва да карат с това ограничение. След това те ще могат да карат с нормална скорост. Това решение определено е доста по-безопасно от колкото да осеяме етапа с бали.

„Друга основна причина за да не ползваме Онинпоя в миналото е, че се събира огромна тълпа от хора. При наличието на толкова много хора са ти нужни изключително голям брой маршали. Заедно с това трудно се обработват билетите на голям брой зрители на едно място“, допълва Кай Таркианен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]