Верстапен старши с дебют в WRC на рали Ипр

Бившия пилот от Формула 1 Йост Верстапен ще вземе участие през този уикенд на рали „Ипр“. Бащата на световният шампион във Формула 1 за 2021-ва година Макс Верстапен има цели осем сезона във върха на пистовите надпревари.

Въпреки дългогодишният си опит в пистовите си надпревари Йост Верстапен е решил през тази година да изпробва една доста различна за него дисциплина, като вече има четири състезания зад волана на Citroen C3 Rally2 на DG Sport. В две от състезанията той отпада, но в рали „Монтеберг“ заедно с настоящият си навигатор Харм ван Копен завършва на второ място от 88 достигнали до финала екипажи.

Винаги съм харесвал да гледам ралита – коментира Верстапен в интервю за wrc.com. – Когато го гледаш по телевизията или по приложението на WRC винаги изглежда впечатляващо. Седнах за пръв път зад волана на рали автомобил едва преди година и половина. Толкова ми допадна, че започнах да искам да карам още и още. Участвахме в няколко състезания в Белгия с Rally2 автомобил на DG Sport и когато излезе възможността за участие в рали „Ипр“ веднага се реших.

За мен това е голяма стъпка и се наслаждавам на всеки един момент. Аз съм на 50 и още имам доста да се уча, затова ми трябват километри за да натрупам опит.

С това се участие Йост Верстапен се нарежда до имена като Кими Райконен, Роберт Кубица и Валтери Ботас, които направиха преход от Формула 1 към рали дисциплината.

Определено трябваше да свикна с това някой да ми говори. Когато се състезавах в началото с болиди не ми харесваше, когато инженерите ми говореха по радиото, а сега ми говорят през цялото време„, допълва с насмешка Верстапен старши.

На въпроса дали синът му Макс обмисля да се впусне в ралитата Йост отговаря:

Макс е много зает в момента и на дали ще направи нещо такова. Той ми се обажда почти всеки ден за да ме пита, как вървят нещата.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]