Вали Порцистеану за рали Твърдица-Елена 2014

10394832_695577913812753_4349396384678159656_n.jpg
Вали Порцистеану и Еди Сивов Снимка: Виктор Жеков

След като разбрахме изключителната новина, че големият румънски шоумен и национален шампион Валентин Порцистеану ще вземе участие на рали Твърдица-Елена 2014 заедно с Еди Сивов, просто не можахме да се сдържим да не му зададем няколко въпроса. Благодарим на Еди Сивов за предоставената възможност за нас от BG Rally HD да си поговорим с Вали.

Какво мислите за българските пилоти и на кого трябва да благодарим за вашето участие макар и като форлойфер на рали Твърдица-Елена?

Vali-Porcisteanu_Brasov-375x300Познавам се с доста от топ българските пилоти, срещали сме се няколко пъти. Винаги съм ги уважавал, тях и техните възможности. Гледал съм доста от вашите състезания и с голям интерес  съм проследявал битките  в генералното класиране. От 2010-та имам много добри приятелски отношения с Еди Сивов, на няколко пъти той ми бе навигатор по време на шейкдаун сесиите в Румъния (виж видео по-долу) и сега решихме с него да участваме в българско състезание. Изключително съм радостен от поканата на организаторите на рали Твърдица, за което им съм много благодарен. Последно бях в Твърдица през 2009 г. но уви не успях да гледам битката в балкана. За съжаление тази година ще взема участие с моят опознавателен автомобил  обикновено Mitsubishi Lancer Evo IX. Ще направя голямо шоу за феновете „подпомогнат” от макадамовите гуми, с които ще се пусна.

Ще имаме ли възможността да ви видим отново по българските трасета само че, този път като състезател?

Все още не мога да кажа, но със сигурност бих искал. Имам желание за доста участия извън Румъния, но е изключително трудно да съберем точният бюджет. Имаме проблем дори с участията ни в румънският ни шампионат, който за в момента е най-важен за нас.

Говорейки за румънският шампионат, който е доста силен, какъв съвет бихте дали на БФАС относно промотирането на автомобилният спорт?

vali-porcisteanu-@R-Muresului-2011Да на истина е силен, благодарение на доста изключително добри пилоти Делакур, Щол и др. Ние също имаме доста проблеми с нашата федерация в частност промотирането на автомобилният спорт. Много е трудно понеже нямаме така наречената култура относно автомобилните спортове. За наша радост през последните години нещата се променят интересът за този вид спорт се покачва значително, но все още има върху какво да се работи. Ние, като рали пилоти индивидуално правим множество ПР акции и евенти, които ни помагат много за нашият образ като състезатели.

Федерациите трябва да работят повече върху рекламирането на моторните спортове и да подкрепят бъдещите и млади таланти в техните участия. Според мен трябва да се подпишат договори за излъчване на състезанията по телевизията и да се намерят начини да привлекат зрители, които не са заклети фенове.

Какво е да се бориш срещу някой като Франсоа Делакур?

Vali-Porcisteanu-Tess-Rally-2012-620x300Голяма чест е за нас да имаме пилоти от този ранг в нашият шампионат. За мен битките ми с него са били винаги интересни, благодарение на него подобрих своят стил на каране и започнах да давам по-добри времена в желанието ми да се опитвам да поддържам неговата скорост. Неговото ниво е изключително голямо, все пак говорим за вицешампион във WRC. Винаги съм развълнуван при възможността да участвам по едни и същи и еднакво познати от миналото отсечки с него.

Видео

Еди и Вали в шейкдаунът на рали Тиргу Мурес


Вали на рали Тес 2014

 

 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]