Българи празнуват рождения си ден на скока Фафе в Португалия

Българските рали фенове отпределено са от друга порода. Много от тях са превърнали рали спорта в своя религия, а една шепа от тях са били на почти всяко едно състезани от световния рали шампионат.

Нашите приятели Тодор и Мартин кирчеви са едни от малкото българи които могат да се похвалят, че са били на почти все кръг от WRC провеждан в Европа.

През тази година те са решили да присъстват на рали „Португалия“, състезание което е легендарно най-вече с това, че привлича огромна фенска маса от цял свят. Милиони хора се стичат в региона на Порто.

„Атмосфета тук е уникална – коментира за BGRallyHD Тодор Кирчев, който със своя брат близнак имат рожден ден именно днес. – Обиколил съм много ралита по света, но тук е нещо различно. Има хиляди фенове към финала на Фафе, атмосферата е все едно си на голям концерт. Не бяхме сигурни дали ще успеем да гледаме тук, но при разговор с местен маршал той ни насочи да се придвижим възможно най-рано към пауър етапа за да успеем да си запазим място за гледане на легендарният скок. Дори се наложи да спя тук за да запазя специално място за гледане на сливенските и шуменските фенове.

Брата на Тодор Мартин на легендарната локация

„Това съм го правил и преди на Кол де Турини и съм свикнал на такава обстановка. Ние сме от 19:00 ч. тук и много трудно си намерихме място. Интересното е, че още от четири сутринта запонаха да идват още повече тълпи от хора да търсят място за гледане.

„Хората са дошли на това място с палатки и кемпери за да пазят място. Има хора, които за да си запазят мястото са си завързали столовете за защитните огради. Има и такива като мен, които спят на стола с одеалото без палатка. Температурата е под 9 градуса, но за истинските фенове това не е проблем. Стига да имаш топло одеало със себе си другото не е проблем. Просто нямам търпение вече, като гледам известната перка и арка на скокът на Фафе. Феновете около мен не спират цяла вечер да купонясват. Предполагам, че ако небеше COVID-19 щеше да има още повече хора.

„Толкова много кемпери и коли не съм виждал на едно място, като дори е и направен битак от който може да си купиш разнородни стоки. Пожелавам на всеки истински фен да дойде на това място за да гледа най-добрите!“

Кирчев разкри, че първоначалния план на организаторите е бил публиката да бъде ограничена на 10% от нормалното, но полицаи са им казали, че това няма как да стане.

„Говорихме и с местни полицаи които първоначално е трявало да ограничат публиката на 10%, но те самите са заявили, че няма как да спрат феновете. Надявам се тук където се намираме да няма инциденти, както имаше в предните издание.“

Старта на първото минаване през Фафе е от 10:38 ч. българско време, докато второто е предвидено за 14:18 ч.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]