Бъдещите WRC-та се очаква да бъдат по-достъпни на национално ниво

m-sport

Доста време от ФИА работят активно по правилата за бъдещите WRC автомобили, като освен желанието им тези автомобили да бъдат по-достъпни за частни отбори, те обмисля и възможността за по-лесен достъп до тях на национално ниво.

„За националните шампионати ще решават федерациите дали ще разрешат ползването на Rally1 автомобилите – коментира Ив Матон, директор на рали дисциплината във ФИА. – По настоящем няма забрана за участие на WRC автомобили в национални надпревари. В момента се опитваме да облекчим процеса и регулациите за да увеличим възможността на тези автомобили да се появяват в националните календари по света.

„Когато обаче казвам, че ще могат да се карат, не означава че ще се борят за титли. Не смятам, че този тип автомобили трябва да има позволението да се бори в националните или други тип шампионати извън световния. Някои пилоти имат интерес към този тип автомобили без да имат желание да се борят за националните титли. Просто желаят да се забавляват.“

Бъдещите WRC автомобили, или Rally1 хомологацията както вече са известни, се очаква да бъдат доста по-евтина от настоящите, като цената за която се говори че ще достигат е от около 500 хиляди евро.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]