Бъдещето на настоящите WRC автомобили предстои да бъде решено от ФИА

13055943_1009387065795877_7398526684355099649_o

В краят на този месец лицата на ФИА отговарящи за рали дисциплината ще решават бъдещето на настоящата WRC хомологация. Повече от ясно е че, настоящите автомобили ще са изключително не конкурентни срещу своите нови събратя през сезон 2017. От друга страна на добре познатите ни WRC автомобили не им изтича хомологационият период през 2017, което реално им дава пълното право да взимат участия в кръгове от шампионата.

Мениджърът на WRC Ярмо Махонен повдигна опасенията си че, е доста вероятно да има обърквания при участието в шампионата и на двете WRC хомологации. Категорията WRC2 е заета от R5 спецификациите, което някак си остава без място добре познатите ни машини.

„Наистина ли имаме нужда да създаваме категория между R5 и автомобилите WRC за 2017-та?“– заявява Махонен пред известното  английско издание Autosport.

„ Трябва ли да прецакаме R5 хомологацията за да сложим настоящите автомобили в категорията WRC2? Това не звучи никак добре. Вече разполагаме с много R5 автомобили, тази категория е повече от успешна. В момента сме в разговори с производителите за това какво да правим със сегашните автомобили. Поисках мнението им и очаквам да излезем със становище в края на месеца.“

thumb

Махонен обаче изключи спекулациите че, WRC 2016 автомобилите са обречени да не видят бял всят повече. „ Някой ми каза това че, сме били направили нашето решение вече и ще ги забраним. Но това със сигурност няма да се случи.  От Citroen продават коли на PH-Sport, Hyundai също продава колите си, както и разбира се M-Sport. Всички обаче имат и R5 спецификации.“

Доста от настоящите частни пилоти във WRC нямат желание да преминават една стъпка назад към R5, както и че в началото на 2017 производителите трудно ще могат да извадят още шасита за да им ги продадът. Това прави преминаването през двете WRC генерации доста трудно и тегаво начинание за частните пилоти и отбори.

Според Малкълм Уилсън, настоящите автомобили трябва да продължат да взимат участие за 1-2 години и да запълнят огромната разликата между R5 и WRC 2017. Шефът на M-Sport също е и против ограничаването на достъпът на само заводски пилоти до автомобилите за следващият сезон.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]