БФАС и АФБ организират две пистови надпревари през този месец

Снимка: Борис Барболов / LAP.bg

През този месец родния автомобилен спорт ще бъде свидетел за пръв път в своята история на това две федерации да организират кръгове от националния шампионат по затворен маршрут. От една страна е БФАС, които ще закрият сезона със своя трети кръг на писта „Серес“ (11-12 Ноември) в Гърция, а от друга са АФБ ще организират първото си официално състезание на писта „Дракон“ (19-20 Ноември).

До това положение се стигна сред поредното абсурдно действие, или по-скоро бездействие от страна на министерството на младежта и спорта (ММС), които не обжалваха решенията на ВАС по повод делата за отнемането на лиценза на АФБ и връчването на такъв на БФАС. Така това доведе до поредната смяна на власт в родния спорт в рамките на една година, като към момента АФБ е федерацията, която има право да организира надпревари на територията на България.

Именно фактора териториалност позволява на БФАС да организира своя кръг на пистата „Серес“ в Гърция където възнамеряват да вземат участие 24 пилота.

Надпреварата чието официално наименование е „Писта Дамасцена“ ще приюти четирима участника в серия „Лада“, по осем в серия „Спорт“ и серия „Туринг“, а в серия „Макси“ ще се състезават едва трима състезателя (пълен списък можете да видите от тук).

За организираното от АФБ състезание на писта „Дракон“ няма все още яснота колко състезателя ще подадат своята заявка понеже срокът за тяхното подаване изтича на 14 ноември, но според слуховете голяма част от редовните участници в миналото в клас „Макси“ ще бъдат на старта в село Калояново.

Какво се случва към момента с родния спорт?

След като от ММС възстановиха правата на АФБ тихомълком това доведе до първия мащабен общонационален протест на състезатели от цялата страна. Те излязоха със своите платформи и състезателни автомобили и протестираха пред министерството и СБА. В крайна смета председателя на БФАС Румен Дунев бе поканен на среща с министъра на спорта на служебното правителство Весела Лечева. Очаквано тази среща не доведе до никакви резултати, а по-скоро Лечева обяви, че ще работи по сдобряването на двете федерации, нещо което определено е изключено от списъка с желания на БФАС.

Няколко дни след като новината за връщането на лиценза на АФБ в сайта на федерацията излязоха няколко новини свързани с лицензирането на пилоти с което се цели тяхното привличане с оглед масовото им недоволство от поредната създадена ситуация. На по-късен етап от АФБ обявиха, че чрез СБА (Съюзът на българските автомобилисти) ще подпомогне финансово редовните отбори членове на федерацията.

В социалните мрежи много състезатели тълкуваха тези решения като отчаян опит да ги привлекат обратно към АФБ.

Към момента няма яснота кога ще видим календар 2023, ще остане ли АФБ на власт за да го изпълни и ще ударят ли хикса на родния спорт много състезатели за да се състезават с лицензи на чужди страни извън България.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3299 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]