Буфие повежда в Ржежов, Люкянук с брутална катастрофа

Бриан Буфие (Ford Fiesta R5) е на път към своята пета победа на рали „Ржежов“, след един доста тежък вчерашен ден.

„Доста съм уверен и доволен от времената ми – коментира Буфие, който следобед се оплака от проблеми с налягането на охладителната система на неговата Фиеста. –  Не е добре, че Мадс имаше проблем защото аз бих предпочел да поема лидерството по друг начин. Но така се случиха нещата и нямаме за какво да се оплакваме. Със сигурност утре ще е труден ден.“

Зад французинът се намира настоящият европейски шампиона Каетан Каетанович (Ford Fiesta R5), който изостава с 15.6 секунди. Третата позиция е за лидерът в JERC U28 Николай Грязин (Skoda Fabia R5), който изостава с 3 секунди зад Каетанович.

Мариян Гребел (Skoda Fabia R5) и Силван Мишел (Skoda Fabia R5) затварят челната петица.

Вчерашният ден бе определено изпълнен с много екшън и драма. Алексей Люкянук, който все още се възстановява от инцидента по време на тестове, излетя от трасето още във втория етап за деня. Въпреки това руснакът успя да запише етапна победа в SS1 Grudna и дори оглави временното генерално класиране.

Руската ракета се очакваше да се завърне зад волана за рали „Барум“ в края този месец, но въпреки това взе участие в полското рали. Причината за по-раното му завръщане се дължи на доста бързият му процес на възстановяване.  Това обаче не означава, че руснакът се е възстановил на пълно. Самият той признава, че го болят краката, бедрата и още има незатворени рани по тялото си.

За излитането си в четвъртият километър във едва втория етап от ралито, той обвинява грешна записка.

„Един от завоите бе прекалено оптимистичен – обяснява Лукянук, който въпреки сериозният инцидент заедно със своят навигатор са невредими. – Започнах да навлиза в десен завой прекалено рано предполагайки, че е бърз завой. За съжаление обаче поради объркана записка не успяхме да го завием и се забихме в канавката на излизане от завоя. От канавката колата излетя във въздуха и се завъртяхме през таван няколко пъти на трасето.

„И двамата сме наред въпреки няколкото охлузвания. Предният завой бе през превал и аз се бях концентрирал върху него и не обърнах прекалено много внимание на този по време на опознаването. Урокът ни излезе доста скъпо, но увереността ни още е там. Ако имаше как да стартира по Рали 2, щях да го направя мигновено. Колата обаче е доста намачкана и ще се пробваме следващият път на Барум.

Искам да се извиня на феновете, но смятам че, е по-добре да спечеля няколко етапа и да отпадна от колкото да се влача на пета или десета позиция.“

Денят за звездата от световният рали шампионат Мадс Остберг мина доста гладко, но за съжаление проблеми с хидравличната система на неговата Fiesta R5 го извадиха от битката за челото и от лидерската позиция норвежецът се намира на шесто място в генералното класиране с изоставане от 38 секунди спрямо Буфие.

Лидерът в JERC U27 Крис Инграм също имаше проблеми, след като неговият Opel Adam R2 получи механична повреда в SS4, предавайки лидерската позиция на неговият съотборник Яри Хутунен.

Тибор Ерди (Mitsubishi Lancer Evo X) младши се намира в задочен спор с Марцин Слободжан (Subaru Impreza STI) в ERC2 категорията. Разликата между двамата е от 4.5 секунди. В ERC3 всички везни сочеха към победа за Лука Росети (Toyota GT86 CS-R3), но за съжаление италианецът се удари в третият етап за деня.

От 23-те заявени пилота с автомобили R5 не само Люкянук имаше сериозни проблеми. Полските братя Ярек и Марцин Снежа изгубиха над четири минути при опит да поправят удареното задно ляво колело в следствие на излитане от трасето в първият етап. Етап в който Лазло Немет се преобърна през таван още в едва вторият си старт зад волана на R5 автомобил. Пилотът на Пежо Пепе Лопез се удари на около 15 километра от старта на първият етап.

Джош Мофет и Мурат Бостаджъ имаха повече от един офроуд момента, докато Фили Нивете трябваше да влезе в полето, след като спука гума при 170 км/ч. Макс Рендина и Алберт вон Турн унд Таксис се завъртяха.

По назад в класирането проблеми с настройките и увереността изпратиха лидерът в шампионата Бруно Магалаеш на дванадесета позиция. Полският национален рали шампион Лукас Храбай и Грегор Гризиб, се намират на девета и седма позиции. Давид Ботка е на четиринадесето място с неговата чисто нова Skoda Fabia R5.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]