Буфие излезе на чело след една доста близка битка с Лойкс на рали „Ипър“

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Бриан Буфие (Citroen DS3 R5) води след първия ден от рали „Ипър“. Заедно със своя навигатор Денис Жирадет имат актив от 6.9 секунди пред легендата Фреди Лойкс (Skoda Fabia R5). Буфие, който търси да отмъсти за миналогодишната си загуба на Лойкс, поведе в състезанието още от квалификационния етап, където избра да стартира първи. Това се оказа AUTO - ERC YPRES RALLY 2016правилен избор за французина, който през цялото време се защитаваше от изключително тежките атаки на Лойкс и Винсент Вершуерен (Skoda Fabia R5). В SS3 Вершуерен успя да прескочи Лойкс и разполагаше с пасив от само 6.4 секунди за Буфие. След промяна в настройките на автомобила Лойкс си върна втората позиция още в следващия специален етап SS4 Langemark и намалявайки си пасива спрямо Буфие на 4 секунди. Французина отговори светкавично в следващия етап с етапната победа,като това амбицира Лойкс. В следващите два етапа двамата направиха изключително добри времена, като в SS6 Wijtschate 2 (13.18 км) спряха часовника и двамата на едно и също време. В последния етап за деня SS7 Mesen 2 (7.48 км), Лойкс даде по-добро с 0.1 секунди по-добро време, като в края на деня разликата между двамата топ пилота е 6.9 секунди.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Винсент Вершуерен и Вероник Хостенс завършиха деня с пасив от 17.8 секунди зад двата водещи екипажа, докато Крис Принсен/ Петер Касперс (Peugeot 208 R5) изостават със само шест секунди от сънародниците си, въпреки проблемите с разговорното.

Френската звезда от световния рали шампионат Стефан Лефевр и навигаторът му Ксавиер Портиер стартираха рали „Ипър“ с проблеми. Двамата не успяха да вземат участие в квалификационния етап, което ги принуди да стартират от 24-та позиция. Това обаче не им попречи да запишат две етапни победи. Самото рали също не тръгна добре в началото за Шампионът в JERC през 2014. Още в първия етап Лефевр изгуби повече от 20 секунди, след аларма от страна на датчика на скоростната кутия на неговия Citroen DS3 R5. В края на деня младата звезда на Citroen успя да се изкачи на петата позиция в генералното с пасив от 31.8 секунди.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2016

Бернард Касиер/Пиетер Винкле (Ford Fiesta R5) бяха на трета позиция след първия етап, но в края на деня изпаднаха на шеста позиция. На 12.8 секунди зад тях са Хермен Кобус/Ерик де Уилд (Skoda Fabia R5), следвани от Ярослав Орсак/Давид Смейдлер (Ford Fiesta R5) на осма позиция. Яромир Тарабус/Даниел Трункат (Skoda Fabia R5) и Клод Танге/Филип Кувелиер (Ford Fiesta R5) затварят челната десетка. На петнадесета позиция е двукратния победител в рали „Златни пясъци“ и европейски шампион за 95-та Патрик Снаерс зад волана на Peugeot 208 R5.

13507085_1005783502862196_62495314476725587_nРуснакът Алексей Люкянук направи първото си учасите на рали „Ипър“ и разбра по особено жесток начин трудността на това състезание. Още в първия етап от ралито Люкянук се заби с висока скорост в канавка, която го изстреля завъртайки го във въздуха на 360 градуса. За съжаление той и навигаторът му Алексей Аранутов трябваше да отпаднат поради повреда в окачването на тяхната Fiesta R5. Неговия съотборник Седрик Шеран катастрофира в следващия етап.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]