Браян Буфиер повежда в първият ден на Монте Карло и провал за Хюндай.

Тази сутрин никой не очакваше, че може да се случат толкова много неща на рали Монте Карло, думата за деня беше „гуми“. Още в първата отсечка, екипажите бяха посрещнати от доста хлъзгави и на места заснежени условия, което бе шок за по-голямата част от тях след  като се явиха на старта със сликове. Ето какво казаха някой от тях след нея: Р.Кубица-„Много трудна отсечка, не очаквахме да има сняг, бяхме със сликове, фаровете подскачаха, най трудната отсечка през животът ми.“
С.Ожиер:“ Луди условия! Тръгнахме със сликови гуми и още в първият завои се ударихме в стена..“

Първата сериозна жертва на това рали за пореден път, бе Тиери Ньовил. Въпреки планът който бяха начертали от Хюндай, той отпадна още на СЕ1 след жесток удар в задната страна на неговият автомобил. „Влязохме с голяма скорост в един десен завой, завъртяхме се и ударихме колата от зад“. В отговор на тази случка, мениджърът на Хюндай моторспорт Ален Пенасе заяви:“ Много сме разочаровани от Нювил, разбрахме се да стартира плавно в първата отсечка понеже знаехме, че условията няма да са добри.“ Нювил даде по-бързо време с 4,5 сек от Ожие на първият сплит, но за съжаление няма да го видим да се бори за подиума в това рали, понеже за Монте Карло системата супер рали не е разрешена.

Другата голяма новина бе двете етапни победи на Роберд Кубица, който изключително впечатли WRC общността, което го изстреля на първата позиция до краят на първите две отсечки.

Но истинският обрат в това рали дойде на отсечката СЕ3 Montauban Sur L’Ouveze- La Borel 1, в която печеливши бяха тези който излязоха със зимните гуми от сервизният парк сутринта, така Браян Буфиер успя да се качи на първата позиция в генералното след като, завърши отсечката с над минута разлика спрямо Ожиер и компания. Другите печеливши бяха новакът Елфин Еванс,Дани Сордо и Крис Миийк, които също оглавиха класирането заедно с Буфиер.

След първото минаване на отсечките играта с гумите продължи, Себастиан Ожиер заложи на това да вземе със себе си 2 зимни гуми без шипове, 2 зимни със шипове и два  слика супер софт със него, докато голяма част от екипажите заложиха на четири зимни без шипове и два слика супер софт. Което до някъде му помогна да се изкачи до четвъртата позиция за края на деня.

До колкото до другите пилоти, Яри-Мати Латвала не беше доволен от настройките на автомобилът си през сутрешните минавания, но след някой промени по окачването, към краят на деня бе изключително бърз. Мико Хирвонен, не беше в свой води, постоянно се оплакваше от своята увереност в някой отсечки.

Малко по-късно след СЕ4 Orpierre-St Andre De Rosans 2, Дани Сордо отпадна заради проблеми с алтернатора и това доведе до разгромът на Хюндай още в първият ден на ралито, но все пак това е Монте Карло и може да се очаква всичко.

 

 

 

 

Ето и как завърши първият ден от рали Монте Карло 2014:

 

Искаме да ви напомним, че утре екипажите ще стартират по-обратен ред на днешното класиране, може да гледате директно отсечките на 17-ти от 14:00ч. на 18-ти от 22:00ч българско време от линковете който ви дадохме в нашият гайд за Монте Карло .

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]