Боркович спечели в Сърбия, Ангелов и Гаджев двукратни шампиони на България

Снимка: Facebook Dusan Borkovic

Душан Боркович и Игор Маркович са победителите в рали „Сърбия“ след повече от доминиращо темпо. Въпреки проблемите си от събота, сръбския екипаж за втора поредна година записа името си в историята на надпреварата.

“След миналогодишната победа моят отбор и аз решихме отново да вземе участие в рали Сърбия, което е най-значителното моторспорт събитие у нас – заяви бившия пилот от WTCC специално пред Ивана Леонтижевич. –  Успяхме най-накрая да се преборим с чуждите екипажи и сърби да спечелят домашното си рали, нещо което не се бе случвало от 1992 година насам. През тази година заедно с моите спонсори решихме отново да вземем участие, като най-вероятно това ще се превърне в традиция и за в бъдеще.

“През тази година определено беше по-трудно от миналата понеже понякога е лесно да спечели за пръв път, ное по-трудно да повториш успеха си отново. Направих грешен избор на гуми за кратките етапи, като изпитвах затруднения да ги загрея. Именно заради това в един и същи етап се ударих на два пъти. Изгубих доста време, колата беше доста потрошена, но за щастие екипът се справи блестящо и поправи колата. Имах сериозни притеснения за състоянието на колата за наш късмет щетите се оказаха само козметични.

„В неделя карах основно за да поддържам авансът си. Радвам се, че имаше толкова много публика по етапите. Не сме виждали толкова много фенове от доста време.“

За Мирослав Ангелов и Георги Гаджев неделния ден започна далеч по-добре, като записаха и две етапни победи. Това им позволи значително да стопят изоставането си, но просто нямаше как да се справят с Боркович и Маркович. Въпреки, че не спечелиха рали „Сърбия“ Ангелов и Гаджев се сдобиха с националната ни титла в рали дисциплината за втора поредна година.

Снимка: АСК Мегапорт

„Дойдохме в Сърбия за титла и си тръгваме с нея. Днес атакувахме повече, направихме някои грешки, без които и малко по-прецизна стратегия можеше да бъдем по-напред. Но от вчера имахме голямо изоставане, защото не искахме да поемаме рискове. Радваме се за титлата и съжаляваме, че тази година шампионатът бе толкова кратък, а заради коронавируса не се проведоха рали „Сливен“ и „България“, коментира Ангелов след финала.

Последното място на почетната стълбичка в рали „Сърбия“ е за Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов. Дуото на „АРТ Рейсинг“ нямаше как да повлияе на класирането най-вече заради далеч по-изоставащият автомобил Mitsubishi Lancer Evo IX. Въпреки това, те завършват родния ни шампионат на втора позиция зад Ангелов/Гаджев.

Повече от впечатляващо бе представянето на дуото Денис Станчовски/Явор Брънков (Peugeot 208 R2), които си извоюваха победата в RC4 и бяха най-бързия екипаж в рали „Сърбия“ при автомобилите с един двигателен мост. Днес най-преките им конкуренти в лицето на Дилян Станков/Йордан Йорданов (Peugeot 208 R2), които отпаднаха в прехода и Лазар Миланович/Деян Голич (Citroen C2 R2) не успяха да достигнат до края на деня, което допълнително освободи от напрежение дуото на „Аутоцар Рали Тим“. Благодарение и на добрите си резултати в „Сърбия“ Станчовски и Брънков взеха и националната титла в RC4, както и при 2WD класирането.

Челната десетка се затваря от Никола Йовович/Саня Новакович (Peugeot 206 RC), Матия Стоянич/Желко Милитунович (VW Polo), Левент Ризов/Добрин Арабашев (Honda Civic), Горан Нешич/Лука Которчeвич (Peugeot 106), Борко Симович/Мариян Николич (Peugeot 106) и Георги Радев/Светлан Радев (Citroen C2).

На единадесета позиция завършиха и националните шампиони в RC5 Петър Йорданов/Любка Йорданова (Hyundai i20), като така Пепи записа първата си титла в рали дисципилата като пилот. Пълните резултати можете да видите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]