Болезнения опит да спечелиш в Испания

Събота сутринта е а ние се намираме в сервизният парк на рали „Испания“, изгревът се показва и градусите се покачват докато местният герой на Хюндай е готов да запише името си в историята.

Той е готов и напълно способен да се превърне в първият испанец взел домашната си надпревара от 22 години насам. Първия от времето на „Ел Матадор“ Карлос Сайнц. Дани Сордо започва деня с изоставане от 14 секунди спрямо лидерът Крис Мийк с неговият летящ Ситроен, но поне този път Сордо ще се бори честно и без отборни заповеди.

Не така се случиха нещата обаче през далечната 2009, година преди WRC да пристигне у нас в България. По онова време, както повечето хора помнят, Сордо караше за Ситроен и имаше за съотборник не кой да е а самият Себастиан Льоб. През 2009 рали „Испания“ определено не бе никак лесно за Сордо, след като от Ситроен издадоха заповед към испанеца да не атакува Льоб за победата а да му помогне да вземе поредната си световна титла.

Това определено е заболяло Дани и то много.

„Исках тази победа – коментира испанецът. – Натисках, натисках много здраво. Бях стигнал много близо и бях напълно готов да го постигна. Но после изчезна.“

За Сордо това, че е помогнал на Льоб да спечели своята шеста поредна световна титла е единственото утешение за винаги усмихнатият испанец.

Няколко дни преди рали „Испания“ Сордо отново има сериозното желание да спечели в домашното си състезание и да накара испанците да се гордеят с него, особено след като отношенията между Испания и Каталуния са изключително обтегнати в дните от ралито. В пресконференцията, когато той говори човек има усещането, че Дани е започнал да се замисля върху това, че времето му в WRC все повече започва да намалява и той изключително много иска да зарадва испанските фенове.

Въпреки желанието на Сордо, всички знаеха че, има голяма възможност историята да се повтори, след като Тиери Ньовил имаше сериозните шансове да атакува Себастиан Ожие в битката за титлата. Определено белгиецът му трябваше помощ за да задържи зад себе си Себастиен Ожие в испанското рали.

Определено имаше страх от Хюндай да поискат от Сордо отново да загърби личните си желания за да подпомогне на съотборник. Затова може да си зададем дали рали „Испания“ бе честно състезание за Сордо?

Отговорът този път е да.

„Това което се случи преди няколко години е миналото, сега ние сме в настоящето – коментира Сордо пред старта на съботният си ден. – Искам да спечеля това рали и не ме интересува за другите. Сега всичко е различно.“

В крайна сметка, както знаете вие нашите читатели ралито за Сордо приключи след удар в SS12, които счупва окачването на неговият i20 WRC. Той отпадна и за пореден път се прибира разочарован към сервизният парк в Салоу. Неговият 15-ти старт в испанското рали се превърна в истинско разочарование, за пореден път. Този път разочарованието е от тези които ти оставят следа, особено след 15 опита.

Дали испанецът можеше да победи Мийк? Това е нещо, което вече не можем да разберем. Но може би най-важното и най-интригуващият момент би бил испанецът да пренебрегне отборните заповеди и да си разреши сам пред себе си да се бори до край за така жадуваната испанска победа.

През миналата седмица в каталунското рали Сордо чества своят 151 старт в световният рали шампионат. Той е завършвал в точките впечатляващите 107 пъти и 42 пъти се е качвал на подиума. Победи? Само една…

Сордо е от тези пилоти в моторните спортове за които се слага етикета „вечно втори“. А той е напълно наясно с това и благодарение на неговите умения да събира точки, го прави един от най-популярните пилоти в сервизният парк.

Когато взе единствената си победа в WRC на рали Германия преди четири години, той буквално бе залян от поздравителни съобщения. Едно от първите обаче, бе от не кой да е, а от Себастиан Льоб.

Деветкратният световен шампион винаги е признавал ролята на Сордо в неговият път към успеха. Животът на Льоб определено се промени, след като от Ситроен замениха испанецът с един доста упорит друг французин на име Себастиен Ожие през 2011.

Въпреки развитието на кариерата на Сордо през годините, неговите испански фенове никога не са го оставяли. Един пример е Хавиер Карула, който е пропътувал от своят дом в покрайнините на Мадрид до Салоу със своят кемпер  само поради една причина.

„Сордо!“, извиква Карула, който е доволен от факта, да извика на глас името на своят любимец. „Сордо е за цяла Испания. Ние плачем, когато не побеждава, той е за нас. Той е най-добрият пилот на света.“

След тези думи и излизането на Сордо от сервиза отправяйки се към публиката, продължаването на нормален разговор с Карула е почти невъзможен. Той и още стотици испанци се боричкаха за да се снимат и вземат автограф от своят любим, а точно този момент се случва, след като Сордо вече е извън от битката за испанското рали. Да той все пак спечели пауърт етапът, но за съжаление счупеното окачване приключи мечтаната му домашна победа.

Въпреки това за Карула това не е от значение. Дали губи или пада, Дани винаги ще си е Дани. Испанският герой.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.